Vem var enslingen Alan Jeal? Cornwall, 2014

Den 25 februari 2014 flöt en kropp upp på stranden vid Perranporth Beach i engelska Cornwall. Kroppen tillhörde en äldre man, den var naken och tilltygad och munnen var fylld av en hoprullad strumpa. Polisen lyckades säkerställa den dödes identitet men det skulle visa sig att det väckte fler frågor än vad som besvarades. Vem var egentligen mannen som hette Alan Jeal och var hans död ett resultat av ett bisarrt självmord eller finns det fler personer inblandade?

Perranporth Beach är en strandremsa som ligger på norra sidan av den halvö som utgör grevskapet Cornwall på den engelska västkusten. Strandremsan är långgrund och är känd för sina höga vågor och vindbyar, vilket tidigare gjorde att området mest var känt för sina vrakplundrare som passade på att ta för sig av lasten från de segelfartyg som råkade gå på grund på strandremsan. Idag är det i huvudsak surfare som drar fördel av vinden och vågorna.

Det var på den här stranden som en äldre man återfanns uppspolad den 25 februari 2014. Mannen var naken sånär som på en strumpa och en sko. Den andra strumpan återfanns hoprullad och intryckt i mannens mun och förankrad genom att ett par iPod Shuffle-hörlurar snurrats hårt runt huvudet för att hålla klumpen i munnen på plats. Mannen var i äldre medelåldern och var lite tunnhårig och med ett rejält tilltaget gråvitt skägg men han hade varit smal och slank och var i hygglig form för sin ålder. Kroppen hade flera skador och skadorna fanns i huvudsak i området runt huvud och bröst men även mannens högra hand var tilltygad. Polisen uteslöt möjligheten att mannens skador skulle ha uppkommit i samband med drunkningen, exempelvis genom att kroppen skulle ha slagits mot stenar eller liknande. Det finns helt enkelt ingenting på den långgrunda stranden som skulle kunna åstadkomma den här typen av skador. Polisen spekulerade vidare att mannen kanske hade kommit utifrån och hade fallit eller kastats från ett fartyg av något slag, men man hade ingenting som direkt tydde på att så skulle vara fallet heller. Dödsorsaken konstaterades vara drunkning, men i vilket sammanhang visste man inte. Man visste inte ens om det handlade om ett självmord eller om ett brott faktiskt hade blivit begånget, även om skadorna på kroppen tydde på att någonting hade inträffat.

Polisens avspärrning vid fyndplatsen på Perranporth Beach. © SWNS.com

Man visste heller inte vem mannen på stranden var så man klassificerade honom till en början som en så kallad ”John Doe”, alltså en mansperson utan fastställd identitet.

En bit från fyndplatsen återfanns en ryggsäck, en sko och en marinblå vindjacka. Den ensamma skon matchade den som fortfarande satt på den okända mannens ena fot så man antog att kläderna hade tillhört mannen. I ena jackfickan återfanns en plånbok som innehöll £95 (cirka 1.000 svenska kronor) men varken några bankkort eller någon form av identifikation. Däremot återfanns ett fotografi. Bilden föreställer ett mycket ungt barn som iklädd något som påminner om en mörk overall står i något som ser ut som ett trädgårdsland. Bredvid barnet återfinns en trädgårdsspade och en grep av något slag. Fotografiet är svartvitt och på baksidan stod datumet 14 april 1952 skrivet.

Fotografiet som återfanns i Alan Jeals plånbok. På baksidan fanns datumet 14 april 1952 nedtecknat.

Polisen lät publicera fotografiet i dagspressen i ett försök att få in tips som kunde bringa klarhet i vem mannen varit. När det försöket misslyckades fick en tecknare i uppgift att teckna en fantombild av mannen och där hade man större lycka. När fantombilden kördes i pressen hörde mannens släktingar av sig till polisen och kunde berätta att mannen var 64-årige Alan Jeal. Barnet på fotografiet skulle visa sig vara Alan själv vid två års ålder.

Alan Jeal var en förtidspensionär hemmahörande i det lilla samhället Wadebridge beläget fyra mil från stranden i Perranporth. Han var lite av en ensling, en man som levde ett enkelt och tystlåtet liv utan några direkta kontakter med sin omgivning. Alan hade varken kontakt med sin familj eller sina grannar och eftersom han var förtidspensionerad hade han heller inte några yrkesmässiga kontakter med sin omgivning. Hans huvudsakliga hobby var att spela onlinespel och det verkar vara från dessa spel som Alan fick det lilla mått av social interaktion som han var nöjd med. En annan sysselsättning var långa promenader. Alan vandrade ofta runt i timmar, till synes planlöst, i både stad och natur och detta var en bidragande orsak till varför han hade varit i så god form för sin ålder trots att han levde en stor del av sitt liv hemma vid datorn.

På de brittiska öarna är stora delar av samhället kameraövervakat dygnet runt av så kallad CCTV, något polisen ofta tar hjälp av i olika utredningar. I bland annat det märkliga fallet med Peter Bergmann, som jag skrivit om tidigare, har CCTV visat sig vara till hjälp för att kunna kartlägga den för ärendet intressanta personens rörelsemönster och så var fallet även med Alan Jeal. Man lyckades bygga upp en tidslinje för Alans rörelser den 24 februari genom att länka samman de tidpunkter Alan varit synlig för CCTV-kamerorna i Perranporth och omkringliggande orter.

Polisen vet inte varför Alan beslutade sig för att lämna sitt hem i Wadebridge och ge sig ut på kvällen den 24 februari men man vet att han dök upp med bussen från Wadebridge och sedan syntes i den närbelägna staden Truro klockan 18.15 på kvällen. Alan verkar ha gått omkring planlöst under en stund och fastnat på ett antal kameror uppsatta i stadens centrum för att sedan återvända till busstationen klockan 18.45. Väl framme vid busstationen syns Alan tillsammans med tre stycken okända personer varav han pratar med minst en av dem. Polisen har sökt dessa vittnen i efterhand men ingen av dem har trätt fram. Därefter hoppade Alan på ännu en buss och reste vidare till staden Newquay som ligger vid kusten inte långt från Perranporth. Alan fastnar på ännu en CCTV-kamera när han hoppar av bussen klockan 20.16 och kan därefter ses vandra omkring i de centrala delarna av Newquay på samma sätt som han gjorde i Truro. Promenaden som verkar vara planlös tar drygt fyrtiofem minuter och runt klockan 21.00 är han tillbaka på busstationen i Newquay för att klockan 21.15 kliva på bussen till Perranporth. Sista gången Alan Jeal fastnar på film sker när han lika planlöst som tidigare vandrar omkring i Perranporth på samma manér som han gjort  i tidigare städer. Detta sker mellan klockan 22.25 och 22.27.

Alan Jeals färdväg kvällen den 24 februari 2014 gick från hemstaden Wadebridge till Truro och därefter vidare till Newquay för att sluta i Perranporth. Varför? © Google Earth

Mycket längre än såhär kom inte polisen i sina efterforskningar om Alan Jeal och ingen verkar ha sett Alan från det att han försvann ur CCTV-kamerans fokus fram tills det att hans tilltygade och döda kropp flöt upp på stranden vid Perranporth beach morgonen därpå. Alan verkar ha hållit sig för sig själv och ingen verkar ha vetat särskilt mycket om honom. Han hade ingen partner och inga barn och hans syskon hade inte hört ifrån honom på åratal. Slagningar på hans banktransaktioner visade att han levde ett enkelt och billigt liv och klarade sig väl på sin pension. Ett inköp stack dock ut ur bilden. En kort tid före sin död hade Alan i en sportaffär köpt en tiokilos träningsväst och ett par tvåkilos ankelvikter och polisen funderade över om inköpet av vikterna kunde vara del i en självmordsplan där Alan ville göra sig själv tyngre för att lättare kunna slukas av havet? Man kom emellertid inte längre än så och vikterna återfanns aldrig, varken i Alans bostad eller bland de saker som lämnats kvar på stranden. Inte heller återfann man resten av de kläder som Alan kan ses bära på CCTV-bilderna. Var de kan ha tagit vägen och i vilket sammanhang de försvann är ett mysterium.

En märklig omständighet som dök upp när polisen började pussla med CCTV-bilderna var att ingenstans på någon bild syntes Alan bära den marinblå vindjacka av modellen Navy Regatta som återfanns tillsammans med ryggsäcken och Alans ena sko. Istället ser man tydligt att Alan bär en ljusare blå regnjacka. Denna regnjacka återfanns heller aldrig, så polisen har ifrågasatt om Navy Regatta-jackan verkligen tillhörde Alan och om så inte är fallet – varför hamnade då någon annans jacka tillsammans med Alans tillhörigheter?

Iklädd regnjacka och ryggsäck ses Alan Jeal vandra runt i flera olika städers centrala delar under måndagskvällen den 24 februari. © CCTV

Ett scenario som figurerat i utredningen är om Alan möjligen bestämt träff med någon på stranden. Sanddynerna runt Perranporth Beach är ett vanligt förekommande tillhåll för lokala homosexuella män som söker anonyma och undanskymda sexmöten och det skulle i så fall kunna förklara förekomsten av den udda jackan. Det finns emellertid inga som helst indikationer på att Alan Jeal var homosexuell och när polisen förhörde sig bland stadens homosexuella män som ofta rörde sig ”ute i svängen” verkade ingen ha känt till den gråskäggige äldre mannen.

Ett annat spår som figurerade i utredningen var ett par personer som Alan sades ha någon form av kontakt med. Den ene bodde i Plymouth och den andre i Redruth. Alan var väldigt aktiv i sina onlinespel och kontakten med personerna i Plymouth och Redruth kan ha kommit därifrån. Brittisk media tog upp saken och ärendet figurerade till och med i det brittiska TV-programmet Crimewatch, som är Storbritanniens version av svenska Efterlyst men inte heller där fick man några napp och de okända personerna förblev anonyma.

Polisen sysselsatte sig med utredningen under sommaren 2014 men beslöt i september samma år att börja omlokalisera resurser från ärendet. Dödsfallet var verkligen mystiskt och märkliga omständigheter fanns i överflöd men eftersom man inte kunde peka på några direkta bevis för att ett brott hade blivit begånget kunde man heller inte rättfärdiga att nya resurser kostades på ärendet. Och så blev det. Mysteriet Alan Jeal hamnade på bakbrännaren och inte mycket nytt har framkommit sedan dess.

Mysteriet blir inte mindre märkligt av att det inte verkar finnas några fotografier av Alan utöver de korniga CCTV-bilder som togs under hans sista kväll i livet. Det verkar som att den gråskäggige mannen levt ett sådant undandraget liv och i sådan ensamhet att ingen egentligen varit honom nära. Alans familj har bidragit med ett fotografi föreställande Alan men det fotot föreställer en ung man och verkar ha flera årtionden på nacken. Utöver det fotot finns inte mycket annat än de fantombilder som figurerat i samband med utredningen kring Alans dödsfall.

Alan Jeal som ung man. Det här är det enda riktiga fotografiet på honom som har dykt upp.

Vem var egentligen enslingen Alan Jeal? Hur såg hans liv ut och vilka kontakter med andra människor hade han? Berodde hans dödsfall på ett i förväg planlagt självmord eller råkade den äldre mannen ut för någon på sina vandringar i Perranporth, någon som övermannade honom och mördade honom? Finns denne någon i Alans eventuella bekantskapskrets om nu någon sådan alls fanns, eller mötte Alan sin eventuella baneman av en ren slump? Var tog den ljusare blå regnjackan vägen och vems var den marinblå Navy Regatta-jackan? Var tog resten av kläderna som Alan ses bära på CCTV-bilderna vägen? Var tog den iPod Shuffle vägen som tillhörde de hörlurar som surrats runt Alans huvud? Varför återfanns en av Alans strumpor inpressad i munnen på honom och förankrad genom att hörlurarna surrats hårt runt huvudet? Varför var Alan naken när han återfanns? Varifrån kommer skadorna på huvud, bröst och den högra handen då stranden är långgrund och sandig?

Frågorna är som bekant många. Den främsta frågan är egentligen om vi kommer att få svar på någon av dem?

Länkar:
Reddit
BBC
Plymouth Herald

Podcasts:
The trail went cold

Kanske gillar du även det här?