Var tog 15-åriga Piia Ristikankare vägen? Åbo, 1988

En mörk och kulen oktoberkväll 1988 rusar en 15-årig finsk flicka ut genom dörren till föräldrahemmet och rakt in i kriminalhistorien. Vad hände med Piia Ristikankare?

piia-ristikankare1
Piia Ristikankare, gissningsvis 11-12 år gammal.

Hösten 1988 var Piia Irmeli Ristikankare 15 år gammal. Hon var 167 centimeter lång och mycket söt med mellanlångt blont hår och normal kroppsbyggnad. Familjen bodde i Pikis kommun ett par mil utanför Åbo. I familjen fanns även hennes far och hennes två yngre bröder, 14-årige Teijo och 3-årige Kalle. Föräldrarna hade skilts ett par år tidigare till följd av av moderns alkoholmissbruk, så kontakten med modern var sporadisk. Familjen var aktiva Jehovas vittnen och Piia brukade bland annat dela ut samfundets tidningar även om hon ännu inte upptagits som fullvärdig församlingsmedlem.

På kvällen fredagen den 7 oktober satt Piia Ristikankare och hennes ett år yngre lillebror Teijo i vardagsrummet och tittade på TV. Piias morfar var på besök och han och Piias pappa hade dragit igång bastun i en annan del av huset. Ungdomarna gnabbades om vilket TV-program de skulle titta på. Grälet eskalerade och till slut fick Piia nog. Hon rev åt sig sin handväska och jeansjackan och rusade ut i den regniga och mörka höstkvällen. Det var sista gången någon såg Piia Ristikankare. Efter att villans ytterdörr smällt igen bakom henne fanns inte ett enda spår efter Piia.

Samhället som Piia rusade ut i heter S:t Karins (på finska Kaarina) och är ett litet samhälle som ligger i Pikis kommun i vad som brukar kallas Det Egentliga Finland med i dagsläget drygt 30.000 invånare. I staden är finska huvudspråk men det finns en svensktalande minoritet så det är vanligt att om inte behärska så åtminstone kunna göra sig förstådd på båda språken. På den lilla orten stack familjen Ristikankare ut, dels genom moderns frekventa supande och men även genom den påföljande skilsmässan. Att familjen var aktiva Jehovas Vittnen var heller inget som undgick någon. Piia stack ut och blev därför mobbad i skolan och det är lätt att förstå att Piias vardag inte var den allra lättaste.

Efter skilsmässan hade situationen hemma av allt att döma blivit bättre och på hösten 1988 fick Piias liv lite av en nystart. Hon började på  hushållslinjen på yrkesskolan inne i Åbo och fick nya kompisar inne i stan. Dagboksanteckningar från tiden vittnar om att hon även började umgås en del med pojkar. Överlag verkade Piia leva upp under hösten 1988.

piia_ristikankare3_older
Piia när hon är ett par år äldre.

Piias morfar var som sagt på besök på kvällen fredagen den 7 oktober och pappan och hans före detta svärfar bastade samtidigt som barnen tittade på tv. Då Piias far kom ut ur bastun var dottern borta. Teijo berättade att de hade grälat och att systern rusat ut. Piias far reagerade först inte nämnvärt på att Piia rusat ut genom dörren och försvunnit. S:t Karins är ett litet samhälle och var under 1980-talet en trygg plats för en familj att bo på på. Dessutom hade Piia och en väninna som hette Tiina och i veckan hade flickorna bestämt att Piia skulle tillbringa helgen hemma hos Tiina i den närbelägna staden Pemar ungefär en mil från S:t Karins. Piia tvingades dock ändra sina planer i sista stund eftersom pappan skulle arbeta på lördagsmorgonen och därför var Piia tvungen att vara hemma och passa sin andre lillebror, 3-årige Kalle. Pappan misstänkte därför att det var hem till Tiina som Piia hade tagit sin tonårsfrustrerade tillflykt efter bråket om TV-kanalerna.

Det var alltså först på söndagen som Piias far insåg att något inte var som det skulle. Efter att ha ringt upp väninnan Tiinas föräldrar och fått beskedet att Piia inte hade varit där visade det sig att hon heller inte dök upp på Jehovas söndagsmöte i Rikets sal under söndagseftermiddagen. Fadern kollade även med en närbelägen ungdomsgård som hade haft disco under fredagskvällen men inte heller där hade man sett till Piia. Det dröjde därför hela vägen fram till på måndagsmorgonen innan fadern anmälde Piia Ristikankare försvunnen.

Ett faktum som förbryllar polisen är att  det inte finns en enda iakttagelse av Piia efter att hon rusat ut genom villadörren. Det var fredagskväll och många jämnåriga var i rörelse ute i samhället och framförallt runt den närbelägna ungdomsgården som höll disco. På grund av sin bakgrund var Piia på gott och på ont välkänd på orten och därför borde hon ha blivit ihågkommen om hon blivit sedd under fredagskvällen, men ingen säger sig ha sett henne varken under fredagen eller senare under helgen.

En teori som vädrats är att Piia har försökt lifta någonstans, kanske till väninnan Tiina i Pemar, och blivit upplockad av någon som mördade henne och sedan gömde kroppen. Det var ju fredag och trafiken var livlig under kvällen, så om en ung flicka försökte lifta längs vägen borde man kunna tycka att någon borde ha lagt märke till henne? Ingen har förvisso kommit fram med ett vittnesmål som säger att vederbörande sett en blond flicka stå och lifta vid vägkanten, men det betyder ju inte att det inte har skett.

piia_ristikankare4_fatherEn annan teori är att lösningen på gåtan står att finna inom familjen och/eller församlingen. Jehovas vittnen är ett samfund som många finländare betraktar med skepsis och därför har det luftats tankar om att Piia mötte någon hon kände från församlingen och att det i så fall skulle vara denna person som ligger bakom försvinnandet. Den finska polisen har emellertid varit tydlig med att man inte tror att familjen är inblandad. Polisen tror inte heller att det skulle ligga ett självmord bakom försvinnandet. Dagboksanteckningarna visar att Piia levde upp under hösten och fick fler kontakter, både med andra flickor och amorösa kontakter med pojkar. Polisen tror heller inte att det ligger en olycka bakom försvinnandet. Om en olycka skulle ha skett borde en kropp ha återfunnits. Åtminstone borde någon form av spår ha kunnat säkras. Piia-fallet utreds därför som ett brott men med åren har utredningen stagnerat.

Piia Ristikankare hördes aldrig mer av och 2001 blev hon dödförklarad. I början av 2000-talet fick polisen emellertid ett brev som tände hoppet om att en lösning vore inom räckhåll. Brevets innehåll har aldrig offentliggjorts i sin helhet men en misstänkt sexbrottsling uppgavs ha befunnit sig på fri fot vid tiden för Piias försvinnande och ska ha åkt runt i området i en vit bil. Längre än så har inte brevets innehåll räckt och inga gripanden har gjorts. Under 2008 utredde den finska polisen även om Anders Eklund, mannen som som mördade Engla Höglund och Pernilla Hellgren, kunde ha något med Piias försvinnande att göra men inte heller där kom man någonvart och utredningen upplöstes i intet.

Våren 2012 hittades ett mänskligt kranium i skogarna utanför i Pikis. Många trodde att Piia äntligen hade hittats och diverse hobbydetektiver på nätet jämförde tänderna på foton av kraniet med Piias skolfoto. Någon månad senare kom dock besked från DNA-analysen. Skallbenet tillhörde en äldre man som försvunnit i början av 2000-talet.

Det är alltså där vi står idag. Piia är fortfarande spårlöst försvunnen, 29 år efter den där kulna oktoberkvällen när ett bråk om TV:ns fredagsunderhållning ledde till att en ung flicka i vredesmod störtade ut genom villadörren och in i kriminalhistorien.

Vad tror du hände med Piia Ristikankare? Lämna gärna en kommentar nedan.

Läs mer:
Flashback
Murha.info Finskt forum som diskuterar mordteorier. (Endast på finska).

Kanske gillar du även det här?