Vad hände med Tara Calico?

Det är den 15 juni 1989. Kvinnan stannar som vanligt till vid matvaruaffären i den lilla staden Port St Joe i Florida. Hon lägger märke till en vit skåpbil i parkeringsrutan bredvid hennes. Kvinnan går in och handlar sina varor och när hon kommer ut är skåpbilen borta men kvar på marken ligger något litet, vitt och fyrkantigt. Det är ett polaroidfoto, med baksidan upp. Kvinnan plockar upp det och möts av en syn som får henne att rygga tillbaka.

calico1
Polaroidfotot föreställande de två barnen som hittades på parkeringsplatsen i Port St. Joe.

En tonårsflicka och en yngre pojke ligger på några lakan och en blårandig kudde. Deras munnar är igentejpade och deras händer förefaller att vara bundna bakom ryggen. Kvinnan blir förskräckt. Är det här ett sjukt skämt eller är barnen verkligen tillfångatagna? Bilden ser ut att vara tagen inne i en bil. Låg barnen skräckslagna och oförmögna att ropa på hjälp inne i skåpbilen precis nyss, när hon parkerade och gick in för att handla?

Den skakade kvinnan åker raka vägen till polisen. Myndigheterna låter analysera fotot och får fram att bilden är tagen i en vit Toyota-skåpbil, en variant utan fönster i lastutrymmet, tillverkad under det sena 1980-talet. Just en sådan bil som den som kvinnan såg stå på parkeringsplatsen innan hon hittade fotot. Representanter från kameraföretaget Polaroid säger att bilden omöjligen kunnat tas tidigare än i maj 1989 eftersom det var då som filmsorten som fotot tagits med släpptes på marknaden. Fotot var alltså högst en dryg månad gammalt.

Polisen förhör vittnen som berättar att flickan på bilden setts gå omkring på stranden i Port St. Joe strax innan polaroidbilden hittades. Hon gick då i sällskap med flera vuxna män, män som föreföll ge henne order.

Flickan tros vara Tara Calico, 19, som försvann från Belen i New Mexico 20 september 1988. Tara cyklade längs en ödslig vägsträcka mitt på ljusa dagen när både hon och hennes cykel försvann. Det enda som fanns kvar vid vägkanten var hennes Sony Walkman och den kassett med det amerikanska rockbandet Boston som hon hade lyssnat på. Taras föräldrar var övertygade om att flickan på bilden är deras dotter eftersom de bland annat kände igen ett ärr på benet som Tara fått vid en trafikolycka. Den så kallade expertisen är oenig. Bilden har analyserats av FBI som inte kunde avgöra om flickan på bilden är Tara. Även Scotland Yard har analyserat bilden och där hävdar man att det verkligen är Tara som ligger bakbunden på bilden. Los Alamos National Laboratory har också dragit sitt strå till stacken och där är man övertygade om att flickan inte är Tara. En intressant detalj är att boken som ligger bredvid flickan på bilden är  romanen ”My Sweet Audrina” skriven av Taras favoritförfattare V.C. Andrews.

Under åren har två andra fotografier som påståtts föreställa en kidnappad Tara Calicio också dykt upp. Dessa har dock inte offentliggjorts. Den ena bilden, som hittades vid en byggarbetsplats i Montecito i Californien, ska vara en suddig närbild på en flicka med igentejpad mun, av bakgrunden att döma tagen på samma ställe som ”skåpbilsfotot”. Taras mamma har identifierat flickan som sin dotter. Det tredje fotografiet ska visa en flicka som sitter på ett tåg, med ögonen täckta av gasbinda och stora glasögon med mörka bågar, bredvid henne sitter en man. Det här fotografiet är taget med en film som inte fanns på marknaden före 1990. Både Taras föräldrar och myndigheterna är övertygade om att tågfotografiet är ett grymt skämt, och att flickan på bilen inte är Tara Calico. De båda andra fotografierna, skåpbilsbilden och närbilden, misstänks däremot vara äkta.

I dag är både Taras föräldrar döda, de fick aldrig veta var som hänt med deras barn.

Tjugo år efter flickans försvinnande, 2008, träder sheriffen Rene Rivera fram och säger sig sitta på lösningen till gåtan. Enligt honom blev Tara mördad i sin hemstad, de skyldiga är två killar som gått i samma high school som henne. Pojkarna ska ha jagat henne med sin bil och råkat stöta till cykeln. Antingen omkom Tara direkt, eller så överlevde hon men blev ihjälslagen av killarna när hon hotade att anmäla dem. Sedan ska pojkarna ha fått hjälp av vuxna släktingar med att gömma kroppen och röja undan spåren. Rivera hävdar att han vet vilka förövarna är och vilka som hjälpte dem, men att det är omöjligt att komma vidare med fallet så länge kroppen saknas. Han är övertygad om att någon tids nog kommer att lätta sitt hjärta för polisen så att fallet kan lösas.

Är flickan på bilden Tara Calico, eller är identifieringen ett utslag av föräldrarnas högst förståeliga önsketankar om att deras dotter ska vara i livet? Och om det inte är Tara, vem är det då?

Johnny-Gosch-Tied-Up
Bilden på Tara Calico påminner mycket om den bild som sägs föreställa Johnny Gosch och ytterligare två okända pojkar (Johnny sägs vara pojken längst till höger).

Vem är  den lille pojken? När bilden hittades trodde man att det var 9-årige Michael Henley  som försvunnit under en campingtur i Zuni Mountains i New Mexico. Senare hittades pojkens kvarlevor nära platsen där han försvann. Han hade med all sannolikhet gått vilse i ödemarken och dött av umbäranden. Polisen misstänker inte att något brott är inblandat i hans död och därmed får det anses som uteslutet att Michael Henley är pojken på bilden. Efter att Henley avfördes har det varit tunnsått med teorier om pojkens identitet.

I oktober 2013 öppnade polisen återigen upp fallet och lät en sex man stark specialgrupp titta vidare på det. Om och hur Tara Calicos försvinnande utvecklas återstår att se.

Som en ruggig avslutning så kan man inte hjälpa att man slås av insikten att bilden på Tara Calico på många sätt påminner om fallet Johnny Gosch, en pojke som i september 1982 kidnappades, tolv år gammal. Även Johnny Gosch försvann spårlöst och även i det fallet har ett flertal fotografier av vad som påstås vara Johnny dykt upp i efterhand. Inte heller Johnny Gosch har hittats.

Länkar:
http://www.taracalico.com/
https://en.wikipedia.org/wiki/Tara_Calico
https://www.flashback.org/t1946528

Kanske gillar du även det här?