Vad var det som flög över Los Angeles i februari 1942?

Natten mellan den 24 och 25 februari 1942 gick flyglarmet i Los Angeles, Kalifornien. Det här var mitt under brinnande världskrig och det var bara ett par månader sedan japanerna attackerat Pearl Harbor. Luftförsvarets ljuskäglor ringade snabbt in inkräktaren. Eldkommando gavs och i stort sett varje tillgänglig kanon och maskingevär försökte skjuta ner vad det nu var som gled över natthimlen. Till ingen nytta. Vad var det som flög över Los Angeles den där februarinatten?

Los Angeles låg under total mörkläggning om kvällar och nätter efter att japanerna den 7 december 1941 hade utfört en stor överraskningsattack mot militärhamnen Pearl Harbor på Hawaii. Svärmar av flygplan hade vrålat in över paradisön i gryningstimmarna. Öns invånare var helt oförberedda på attacken och de japanska flygplanen lyckades åstadkomma enorm skada. 2.403 människor dödades, 188 flygplan och 8 fartyg totalförstördes. Attacken var den utlösande faktorn till varför USA gick in i andra världskriget. Det är därför lätt att förstå att nerverna var på helspänn över hela den amerikanska västkusten vintern -41/-42.la_ufo10

Ett par timmar in på dygnet den 25 februari gick flyglarmet. Luftvärnssoldaterna väcktes ur sin slummer, vanligt folk likaså. Strålkastare tändes och började söka på den svarta natthimlen efter vad det nu var som kanske fanns där. Luftvärnskanoner laddades. Inkräktaren ringades snart in och centrerades av en hel rad olika ljuskäglor från olika jättelika strålkastare som stod utplacerade runt omkring i staden. Vad det var som långsamt svävade fram där över staden visste man inte men man tänkte inte ta några chanser. Klockan 03:16 gav 37:e Kustartilleribrigaden eld med sina 0.50-kalibers maskingevär. Därefter skickade man iväg sina 12,8-pounds luftvärnsraketer. Stridspiloter stod standby på ett närbeläget militärt flygfält och inväntade order. I nästan en timme, fram till klockan 04:14 fortsatte man bombardera det oidentifierade flygande föremål som i ljuskäglornas sken långsamt rörde sig från Santa Monica ner mot Long Beach och sedan tillbaka samma väg för att slutligen försvinna ut över Stilla Havet. Totalt 1.400 luftvärnsraketer avfyrades. Många byggnader över hela Los Angeles-området skadades av nedfallande raketer och fem civila dödsoffer krävdes. Gatorna var fyllda med nyfikna och flera vittnesuppgifter gör gällande att vad det nu var som färdats över natthimlen hade träffats multipla gånger av raketerna, helt utan att påverkas.

Den amerikanska regeringen tillsatte en undersökning som först försökte skylla det inträffade på inbillning och spända krigsnerver och sedan på att det skulle ha varit en förlupen väderballong som glidit in över staden, men en väderballong kan givetvis inte motstå en träff från en luftvärnsraket och framförallt inte hålla sig i luften efter att ha varit målet för en dryg timmes konstant bombardemang av tungt artilleri. Vad var det då som långsamt gled över natthimlen den där februarinatten 1942? Visste den amerikanska regeringen mer än vad den gav sken av?

Det finns en liten sidohistoria som delvis hör till här. Morgonen efter händelserna i Los Angeles befann sig den holländska lätta kryssaren ”Tromp” i Stilla Havet. Fartyget hade varit i strid utanför Bali några dagar tidigare och skadats av japansk eldgivning. Nu var man på väg mot Freemantle i Australien för reparationer. Ombord visste man alltså ingenting om vad som hänt föregående natt i Los Angeles. Besättningen hävdar att man såg ”en stor upplyst skiva” närma sig fartyget med mycket hög hastighet. Skivan uppehöll sig i luften runt fartyget i tre eller fyra timmar för att sedan, lika plötsligt som den dök upp, försvinna med mycket hög hastighet vidare ut över Stilla Havet. Vakthavande befäl ombord på fartyget kunde inte identifiera föremålet som någonting som han någonsin tidigare sett.

Vad var det som flög över Los Angeles den där februarinatten 1942 och har det något samband med den flygande skiva som besättningen ombord på ”Tromp” bevittnade? Lämna gärna en kommentar nedan.

Kanske gillar du även det här?