Tyska forskare varnar: Din mobiltelefon kan spionera på dig

Hemliga signaler som göms i reklam kan aktivera din Smartphone och få den att spionera på dig. Verklighet eller Orwelliska konspirationsteorier? Verklighet, om man får tro tyska forskare.

På senare tid har förekomsten av framförallt Andriod-appar som söker efter så kallade ultraljudssignaler exploderat. De här signalerna kan innehålla kod som aktiverar din Smartphones alla möjligheter att övervaka dig, som exempelvis att starta din kamera eller din GPS eller varför inte skicka iväg kopior på din webbläsarhistorik genom din trådlösa internetuppkoppling? På det viset kan dina surfvanor och bilder och ljud från din omgivning ge den som sitter som mottagare av all den här datan en ganska bra uppfattning om vad du är för sorts individ. Dina politiska åsikter, dina vänskapsband, dina alkohol- och porrvanor, var du uppehåller dig och med vem – allting ingår i den bild som går att skapa av dig genom den spion som ligger i din bakficka och registrerar ditt liv varje dag.

Mjukvaran heter Silverpush och har designats för att kunna aktiveras av speciella ultraljud i exempelvis radio- eller TV-reklam. Människor kan inte uppfatta signalerna och övervakningsfunktionen finns redan i din telefon och sedan är det bara att vänta på att du sitter vid exempelvis din TV och har din mobiltelefon bredvid dig. När reklamfilmen med den dolda ljudkoden spelas på din TV kickar den igång funktionen i din mobiltelefon och sedan spåras du genom din internetuppkoppling.

Stolliga konspirationsteorier? Inte om man får tro ett forskarlag från Braunschweig University of Technology som har identifierat mjukvaran och aktiveringskoden. Forskarna besökte åtminstone ett dussin elektronikbutiker i två icke namngivna europeiska städer och i fyra av dessa butiker spelades de här kodade ljudklippen på de TV-apparater som var påslagna i butikerna. Forskarna noterade även en drastisk stegring i antalet Smartphoneappar som aktivt söker efter de här signalerna, från 39 stycken 2015 till 234 stycken under 2016.

Det är inte första gången vi hör talas om den här sortens teknik. Sedan tidigare finns uppgifter om att Samsungs så kallade Smart-TVs har en inbyggd funktion som avlyssnar den omgivning TV-apparaten står i och som sedan skickar uppgifterna vidare till en tredjepart. Det avslöjades i det Wikileaks-släpp som benämns Vault 7.

Spionfunktionen kallas Weeping Angel och skapades genom ett samarbete mellan CIA och brittiska MI5. Det är alltså en liknande teknik som numera används i våra egna mobiltelefoner.

Några som har oroat sig för detta är den amerikanska Federal Trade Commission som under 2016 utformade ett brev till olika utvecklare av mobiltelefonappar i vilket man krävde öppenhet ifall utvecklaren infogade Silverpush-koden i sin app. Företaget Silverpush meddelade därefter att man kommer att upphöra med att tjuvlyssna på folk genom sin programvara, men om det var ärligt menat eller bara en läpparnas bekännelse för att få massmedia att sluta titta åt deras håll vet vi inte.

Så, vad tycker du? Ska aluminiumfolien viras runt det egna huvudet eller runt mobiltelefonen? Det är upp till var och en att själv avgöra… Lämna gärna en kommentar nedan.

Källa: ArsTechnica, InfoWars

Kanske gillar du även det här?