Spökflygaren över Derbyshire, vad är det folk ser egentligen?

Vittnen uppger att ett mystiskt flygplan av äldre modell dyker upp från ingenstans och sedan försvinner i intet. Vad är det som flyger över området Peak District i Derbyshire i England? 

Under många år har rapporter inkommit om att ett omärkt flygplan av äldre modell synts flyga över den engelska landsbygden i Derbyshire. När planet syns rapporteras det inte om några motorljud. Vittnen uppger att flygplanet ljudlöst kommer svävande över himlen, ofta rakt emot dem, för att sedan helt utan förvarning försvinna som vore det en filmsnutt som spelades upp över himlen och som sedan abrupt tog slut.

Lokalbon Sandra Holland pratade med lokaltidningen Derbyshire Times.

– Vi var på väg tillbaka från ett besök hos läkaren när min dotter pekade mot skyn och frågade ‘Vad är det?’. Jag har aldrig sett något liknande tidigare. Flygplanet såg ut som om det inte klarade av att flyga ordentligt och var på väg rakt emot oss. Det kom emot oss från sidan och sedan var det bara borta.

Sandra får medhåll från en annan lokalbo, Pam Orridge, som också sett det mystiska planet när hon och hennes son passerade utanför det närbelägna samhället Rowsley för några år sedan.

– Jag och min son kom åkande längs A6 mot Rowsley från Darley Dale. Vi hade precis paserat Church Road på vår vänstra sida. Plötsligt framför oss såg vi ett stort flygplan som kom flygande mot oss på låg höjd, så lågt att vi trodde att det skulle störta rakt in i oss. Men så plötsligt svängde det av och bara försvann.

Sandra och Pam är inte de enda som har bevittnat mystiska flygplan över området. Faktum är att det kontinuerligt genom åren har kommit in rapporter om mystiska flygplan som plötsligt dykt upp från ingenstans i området och sedan lika plötsligt försvunnit i tomma intet igen. Ofta beskrivs flygplanet vara av den äldre modellen Douglas C-47 Dakota, en militär vidareutveckling av den betydligt mer kända civila modellen Douglas DC-3. Modellen var väldigt vanlig hos de allierade under andra världskriget och användes för transporter av både trupp och materiell.

Pam Orridge berättade om händelsen för sin familj och fick då veta att hon inte var den ende i familjen som sett flygplanet genom åren. Även ett av hennes barnbarn hade sett flygplanet flyga över heden när han vid ett tidigare tillfälle åkte förbi på motorvägen i höjd med där Pam senare såg det.

Tony Ingles intervju med lokaltidningen från 1995. Klicka för större bild.

Ett annat vittne som berättar om en liknande incident är den pensionerade brevbäraren Tony Ingle som under en husvagnssemester i Derbyshire i april 1995 tog en eftermiddagspromenad genom Peak District tillsammans med sin hund Ben. Klockan var cirka 16.30 när Tony och Ben befann sig vid järnvägsbron vid Aston Lane. Tony berättar i boken Shadows in the Sky: The Haunted Airways of Britain att ett äldre militärt flygplan kom flygande ljudlöst rakt emot dem på 12-15 meters höjd. Trots att flygplanets propellrar snurrade gav flygplanet inte ifrån sig några ljud. Hunden blev livrädd och satte av nedför stigen i full fart men Tony stod kvar som förstenad på platsen. Tony uppger att han kunde märka en förändring i atmosfären där han stod, som att luften blev tjockare. Helt plötsligt svängde flygplanet av från kollisionskursen med Tony och damp ner på andra sidan av en liten kulle. Nu förväntade sig givetvis Tony att det skulle bli en våldsam krasch med rök och eld, men inget hände. Efter att Tony rusat uppför kullen, beredd på att bevittna det värsta, förvånades han ännu en gång av att enbart mötas av ett försommargrönt fält där några får fredligt betade. Ingen nedslagsplats, inget vrak. Det var som att flygplanet bara upplösts i tomma intet.

Tony Ingle tog kontakt med lokaltidningen och en reporter intervjuade honom om hans upplevelse. Han fick även berätta om händelsen för ett filmteam året efter.

Vad är det då folk ser i Peak District i Derbyshire? Faktum är att vi inte vet. Vad vi däremot vet är att det genom åren störtat ett antal flygplan i området. Den lokala turistsajten Peak District Online nämner att det genom åren störtat åtminstone 50 olika flygplan över området vilket krävt över tvåhundra flygares liv bara sedan andra världskriget. Vid ett tillfälle har en Douglas C-47 Dakota figurerat. Tisdagen den 24 juli 1945 gick en besättning bestående av sex amerikaner ombord på en C-47 Dakota och lyfte från RAF-flygfältet Leicester East. Männen var på väg till Skottland på ett administrativt uppdrag och ombord fanns även britten John Dunlop Main som hade permission och hade bestämt sig för att hänga med upp till Skottland för att hälsa på sin mor. Flygplanet nådde aldrig fram till sin bestämmelseort utan störtade i Peak District, inte långt från där Tony Ingle bevittnade den märkliga händelsen 1995. Samma år avtäcktes en minnesplatta för flygarna på närbelägna Bleaklow Moore.

Många av de här olyckorna har varit helt oförklarliga. Flygplan har störtat i mitt på dagen, i bra väder och med klar sikt. Undersökningar av marken i området har visat naturligt förekommande magnetiska anomalier som gör att kompasser i viss mån kan påverkas, dock inte så mycket att navigationsinstrument skulle kunna slås ut på förbipasserande flygplan. Det är alltså ett mysterium varför så många flygplan har störtat just här och området har omnämnts som Storbritanniens Bermudatriangel.

Thomas Charles Lethbridge.

Det finns en i paranormala kretsar ganska känd teori som går ut på att synintryck kan ”sparas” i föremål som exempelvis jorden eller stenar i områden där traumatiska händelser ägt rum och sedan, när omständigheterna är precis de rätta, kan sekvensen spelas upp igen ungefär som när en bandspelare spelar upp en gammal filmsnutt som spelats in vid ett tidigare tillfälle. Teorin kallas Stone Tape-teorin och populariserades av parapsykologen Thomas Charles Lethbridge 1961. Lethbrigde trodde inte alls att spöken var andar som ”gick igen” utan att det snarare handlade om icke-interaktiva uppspelningar av gångna tiders skeenden. I så fall skulle det kunna förklara varför så många människor uppger att de ser en sekvens av ett äldre flygplan komma störtande rakt emot dem för att i nästa stund helt försvinna i tomma intet. Om man ska tro Lethbridges teori tar nämligen den sparade snutten slut precis innan flygplanet slår i marken för att sedan återigen spelas upp vid ett annat tillfälle när omständigheterna tillåter.

Så, vad är det Tony, Sandra, Pam och alla de andra människorna bevittnat genom åren på hedarna i Peak District i Derbyshire? Kan det möjligen vara de naturligt förekommande magnetiska anomalierna i marken som möjliggör Stone Tape-inspelningar som sedan återuppspelas när omständigheterna tillåter? Eller finns det naturliga förklaringar till alltsammans, exempelvis veteranflyg? Vad tror du? Lämna gärna en kommentar nedan.

Se inslaget med Tony Ingle här:

Läs mer:
Shadows in the Sky: The Haunted Airways of Britain
The Sun

Kanske gillar du även det här?