Skrämmande och oförklarliga fotografier

Ända sedan fransmannen Nicéphore Niépce år 1826 lyckades fånga utsikten utanför fönstret till sitt arbetsrum med hjälp av en hembyggd enkel kameravariant har vi människor fotograferat vår omgivning och vår samtid. Idag har alla en egen högkvalitativ digitalkamera liggande i bakfickan varje dag i och med våra mobiltelefoner. Den här utvecklingen har lett till att många oförklarliga och kusliga fotografier har tagits och idag ska vi titta på några av dem.

Freddy Jacksons spöke fastnar på foto
Året var 1919 och det var dags för gruppfoto för Victor Goddards skvadron av flygare och flygmekaniker på flygbasen i Lee-On-Solent strax väster om Portsmouth i södra England. Mannarna radade upp sig och fotografiet togs, ett sådant där klassiskt svartvitt foto som togs med lådkamera. Det var först när fotografiet framkallats som man märkte ett extra ansikte bland männen i gruppen. Ansiktet tillhörde en flygmekaniker som hette Freddy Jackson och som hade tillhört skvadronen men som råkat ut för en olyckshändelse två dagar innan fototillfället. Freddy hade hamnat i vägen för en snurrande flygplanspropeller och döden hade varit omedelbar. Icke desto mindre så stod han nu där på fotografiet, halvt dold bakom en av sina kollegor i översta raden. Samma dag som fotografiet togs begravdes Freddy Jackson.

Fotografiet publicerades inte förrän 1975 av den då pensionerade och adlade Sir Victor Goddard.

Vill du se orginalfotot i sin helhet så klicka här. Freddys ansikte befinner sig bakom den fjärde mannen som står på översta raden.


Charlie Noonans sista fotografi

Under det tidiga 1900-talet spenderade en amerikansk folklorist vid namn Charlie Noonan åratal med  att resa runt i världen för att samla ihop myter och legender från människor han träffade på vägen. Det är egentligen inget märkligt med det och han är inte den ende som har spenderat sitt liv på resande fot för att dokumentera människor. Det som skiljer Charlie Noonan från många andra kringresande folklorister är att han försvann för att aldrig mer återfinnas. Något som däremot återfanns var hans kamera och filmrullen som satt i…

Charlie var ute och reste i södra och sydvästra USA när han i Oklahoma fick höra talas om en lokal legend om en mycket gammal kvinna och hennes hund som skulle bo på en uråldrig och förfallen gammal gård någonstans ute i obygden. Berättelsen om kvinnan och hunden var av övernaturlig art, bland annat visste människor att berätta att kvinnan egentligen var en ond ande eller en demon eller något liknande och att hennes stora raggiga hund som ständigt vandrade vid hennes sida var en demonisk best i djurform. Charlie Noonan fängslades av berättelserna om kvinnan och hennes hund och begav sig av för att försöka leta upp henne. Därefter var han borta för alltid.

Det skulle emellertid visa sig att Charlie Noonans fru sedermera skulle få tillbaka den kamera som Charlie hade haft med sig på sina resor. Kameran hade på olika vägar hamnat hos en pantbank i Oklahoma City och pantutlånaren, som i storyn förblir anonym, kände igen namnet på den lilla bricka som satt fastskruvad i kamerans hölje som den folklorist som försvunnit några år tidigare. Pantutlånaren gjorde vissa efterforskningar och kom i kontakt med Charlies fru och på den vägen fick hon tillbaka makens kamera. I kameran satt en ny filmrulle monterad och bara en enda bild hade tagits. Bilden föreställde en gammal kvinna och en stor raggig hund. Trots att man kan se att fotografiet är taget dagtid är både kvinnan och hunden märkligt skuggade.


Spöket på Hampton Court
Varenda millimeter av London är som vi alla vet övervakat av CCTV-kameror och det var på en sådan övervakningsfilm den här mystiska figuren klädd i vad som ser ut som en gammaldags kåpa av mycket tjockt tyg fastnade. Under tre på varandra följande nätter under vintern 2003 öppnades en branddörr på Hampton Court Palace, ett kungligt herresäte 19 kilometer sydväst om centrala London. När dörren öppnades gick brandlarmet och vakterna skyndade dit för att undersöka vad det var som rörde sig inom avspärrat område. Trots att man letade igenom byggnaden och det omkringliggande området fann man ingenting. Första natten syntes ingenting på övervakningsfilmen från kameran som vette mot dörren men andra natten fastnade den här skelettliknande figuren i sin tjocka kåpa på filmen.

Hampton Court Palace är välkänt för sin våldsamma historia och kan ståta med ett flertal olika ”slottsspöken”. Var det en av dessa skepnader som gick sin ensamma rond där på slottet i vinternatten?

Filmklippet från CCTV-kameran går att se på Youtube.


Evelyn McHales självmord

I maj 1947 hoppade den 20-åriga Evelyn McHale från observationsdäcket på 86:e våningen av Empire State Building i New York. Hon föll 320 meter och landade på taket på en limousin som stod parkerad på gatan nedanför. Fotografistudenten Robert Wiles befann sig tvärs över gatan och han passade på att ta ett legendariskt fotografi av Evelyn bara minuter efter att hon landat på bilens tak. Kroppen ser ut att vara onaturligt intakt med tanke på att den fallit över trehundra meter och sedan landat platt på ett plåttak med sådan kraft att taket pressats in i kupén. Evelyn, klädd i dräkt och nylonstrumpor och vita handskar, ser märkligt oberörd ut där hon ligger utsträckt över den förvridna bilplåten. Det ser snarare ut som om hon ligger och vilar på en mjuk bädd som nästan omsluter henne.

Fotografiet av den döda flickan har ibland kallas Världens vackraste självmord.

Kanske gillar du även det här?