Schackspelaren som försvann: Sven Nilsson, 1965

Klockan tre på morgonen den 1 januari 1965 gick den 42-årige folkskoleläraren Sven Nilsson från Smålands Rydaholm ner till portiern på Sjöfartshotellet i Landskrona. Han ville tillkalla polis. Det var sista gången någon såg honom.

Sven Nilsson, som under nyårshelgen befann sig under nyårshelgen i Landskrona eftersom han tänkte delta i en schackturnering, bad portiern på Sjöfartshotellet om hjälp att ringa polisen. Nilsson ville få ett mindre gräl mellan honom och en finländsk styrman uppklarat, en styrman som också bodde på hotellet. Det tog ca 5 minuter för polisen att ta sig till platsen men när de kom dit befann sig endast den kraftigt berusade finländaren på sitt rum. Sven Nilsson var spårlöst borta.

Mysteriet med den försvunne schackspelaren satte myror i huvudet på utredningsmännen eftersom man helt saknade motiv till försvinnandet. Sven Nilsson hade god ekonomi, var känd för sin ärlighet och redbarhet och han levde ett harmoniskt familjeliv. Han hade egentligen bara en enda stor böjelse; schack.

B1001578
Sjöfartshotellet i Landskrona.

På nyårsaftonens kväll efter sista schackpartiet, gjorde några i schacksällskapet en resa till Danmark. Det var vid återkomsten som Sven Nilsson och den finländske styrmannen kom ihop sig. Schacksällskapet förde oväsen och man hade druckit en del alkohol. Styrmannen, som även han hade festat tappert ville sova. Efter lite diskussion kom Nilsson och styrmannen till sist överens. Man beslöt sig för att dricka en försoningsskål. Styrmannen hängde då av sig sin rock på en stol. Nilsson prövade hans rock och hängde sedan tillbaka den över stolsryggen. Efter groggen återvände styrmannen till sitt rum. Vid närmare granskning fann han att hans plånbok med ca 200 kr saknades. Ett nytt bråk tog fart mellan dem i hotellkorridoren. Den finske styrmannen anklagade Nilsson för att vara en tjuv. Folkskoleläraren blev mycket upprörd över denna anklagelse och det var nu han gick ner till hotellets portier och bad denne ringa till polisen. Samtalet tog cirka tjugo sekunder och när portieren kom tillbaka till disken vad Sven Nilsson borta. Polisen var snabbt på plats men inte heller de kunde hitta Sven Nilsson. Han var som uppslukad av jorden. Sin bil och ytterplaggen lämnade han emellertid kvar.

Polisen drog igång en undersökning men innan man hade kunnat höra den finske styrmannen ordentligt avled han på ett annat hotellrum i Landskrona. Dödsorsaken fastställdes till metanolförgiftning, men man kunde inte utesluta självmord.

Frågorna hopade sig. Stal verkligen den skötsamme folkskoleläraren styrmannens plånbok? Var det i så fall  av ånger och rädsla inför följderna som Sven beslöt sig för att avvika för gott? Fick Nilsson stryk av styrmannen? Kunde smällarna ha framkallat minnesförlust, en åkomma som folkskoleläraren tidigare lidit av. Hade han förvirrat sig ut i staden och drunknat i hamnen? Men om så, borde då inte kroppen ha flutit upp nånstans? Hade styrmannen helt kallblodigt mördat Sven Nilsson? Hur hade då styrmannen hunnit skaffa undan kroppen under loppet av de fem minuter det tog för polisen att ta sig till hotellet, helt utan att efterlämna några spår?

Flera vittnen påstod sig ha sett Sven Nilsson under nyårsdagen. Alla tips har visat sig vara grundlösa. Sven Nilsson var och förblev försvunnen.

Sven Nilsson efterlämnade fru och två barn och för dem var ovissheten en pressande börda. Levde maken/fadern eller var han död?

Läs mer:
Flashback

Kanske gillar du även det här?