Såhär föreställde man sig att 2017 såg ut i 60-talets Sovjet

Hur föreställde sig i 60-talets sovjeter att året 2017 skulle se ut? En kortfilm från 1960 visar att ryssarnas föreställning om framtidens mirakel inte skilde sig särskilt mycket från hur dåtidens amerikaner föreställde sig framtiden.

Filmens illustrationer är gjorda av en illustratör vid namn L. Smekhov och visar studenter som år 2017 blickar tillbaka på Sovjetunionens utveckling via vad som verkar vara en slags 3D-filmduk.

zjok3zepnbq0tgdtxhpy


Intressant i sammanhanget är att scenen påminner inte så lite om en liknande maskin som presenterades på Futuramautställningen under Världsutställningen i New York 1939. Sittande i bekväma stolar kunde besökarna se framväxandet av framtidens moderna städer på duken.

macfteulnvuh0tfgkuav


En annan nymodighet som spåddes en lysande framtid var atomkraften. Allting skulle drivas med atomkraft, inklusive tågen. Här ser vi hur atomdrivna tåg susar fram och tillbaka över den damm man hoppades kunna bygga genom Berings Sund. Dammbygget förväntades kunna hindra de kalla strömmar som sveper ner från Arktis och därigenom avsevärt förbättra vädret i Fjärran Östern och framförallt då i Sovjetunionens östra rikshalva. Och när då dammen väl var på plats skulle man kunna susa fram och tillbaka till Alaska med atomdrivna tåg.

vabgourehcltqqnhitxb


Framtiden skulle även skänka nya och avancerade borrtekniker. Man föreställde sig att berget i det närmaste skulle smälta bort inför den övermakt som moderna speciella värmeresistenta borrkronor skulle skänka ingenjörerna. På det viset hoppades man kunna borra sig ner till hittills okända djup och där kunna utvinna exempelvis den outsinliga energi som finns i vulkaner.

w6eut9rtvwmt3eaangud


Det var inte bara ner i marken det skulle gå med raketfart, även rymdindustrin skulle moderniseras och ge oerhörda framgångar. Här ser vi exempelvis en modern interstellär rymdfärja som med ljusets hastighet är på väg mot stjärnkonstellationen Alpha Centauri, fyra ljusår bort. Ingenting var omöjligt för futuristernas vilda fantasier…

oynepuzechi6wzadxynt


Det var dock inte bara i det stora som framtiden skulle bringa fantastiska maskiner. Även i det lilla skulle utvecklingen synas. I den här bilden möter vi en pojke som heter Igor. Hans pappa arbetar med väderkontroll, något som både Sovjetunionen och USA var väldigt intresserade av under kalla kriget. Den som kontrollerar vädret har ett magnifikt vapen i sina händer.

Just den detaljen är nog inget som Igor tänker på när vi ser honom stå och mata in en instruktion i den datoriserade köksmaskinen för hur han vill ha sin frukost lagad. Vi ser hur råvarorna ligger lagrade i maskinen och sedan var tanken att vassa knivar och automatiserade vispar skulle hacka grönsaker och röra ihop ägg. Scenen är som tagen ur The Jetsons, som var en amerikansk tecknad serie som även den kom i början av 1960-talet och som drev vilt med de orimliga förhoppningar som 1950-talets futurism målade upp.

ww4mzk8aockt7dgd7b2z


Vissa föreställningar om framtiden skulle emellertid komma att besannas med ruskig precision. Här ser vi den ”videofon” som finns i Igors hem och som bland annat används för videokommunikation människor emellan. Visst får man lite vibbar av de videosamtal som idag är vanliga mellan handhållna smartphones och Skype eller Periscope?

I den här scenen pratar Igor med sin mamma som är iväg på arbete ute på ett fartyg på havet.

gmi50nuiyz96cev9a7hn

d8zfqzrmtobk0uhs7nqk

zlj7ilnhdi8pkbejrdph


Även i det bästa av samhällen blir det ibland vinter och kallt. Vad gör man då om man befinner sig i en diktatur som inte uppmanar till solsemestrar på Lanzarote? Jo, man beger sig ner under marken till en underjordisk semesterort, ett soligt utopia med perfekt väder och alla bekvämligheter som framtiden kan erbjuda. Just den här framtida badorten under marken heter Uglegrad och i bilderna syns en skolklass bli förevisad de fantastiska möjligheter som den underjordiska resorten kan erbjuda.

crqa2tvubzwnlsnstosa

bjkfp5sorhsrhpcxziqe

jn0ybj6pkiy3ddv6uem5

fiwrkjcvht1jmsnncyz7

xybekouxugmiljti2eer


Men, inte ens en positiv skildring av framtiden som den här filmen saknar den air av potentiellt hot som utmärker kommunistiska diktaturer. Igor, som vi mötte i köket lite tidigare, är son till en man som arbetar med väderkontroll från en flygande kontrollstation av den typ vi ser här på bilden.
k63xzgk0zlfnnqvicdue


De ”smutsiga imperialisterna”, vilket vi alla förstår handlar om amerikanerna, attackerar med vädervapen som de inte borde ha tillgång till. De har orsakat en storm med tornados som sveper in över en stad. Taken slits av husen och både människor och infrastruktur befinner sig i fara!
xnsjkxvcdh7cfeno3xld


Dags för Igors pappa att gripa in.
gew0tc7a6jrqxhyhigg5

gdisj3dguweqzybg3hcs


De modiga vetenskapsmännen och hjältarna flyger dit och löser upp stormarna som de elaka imperialisterna i sin outsinliga ondska har skickat fram och därför räddar vetenskapsmännen inte bara stadens människor utan även dagen.
uozriuqg4vhxgkh9bmxg

jtljwukpnaalyt8nh9xm


Som sig bör i all propaganda värd sitt salt så återvänder de modiga vetenskapsmännen till Moskva som hjältar och där, under pompa och ståt och folkets jubel, möts de av kvinnor med blommor i händerna. Efter hemkomsten återförenas familjen via videofonen.

Ännu en gång har imperialisterna bitit i gräset och ännu en gång har Sovjetunionen gått segrande ur striden. Så var åtminstone förhoppningarna hos illustratören som föreställde sig hur året 2017 skulle se ut i den ultramoderna värld som väntade i framtiden.
m58xfssdvoq4o7znxkcs

wr7s9yodo42dlxyqro09Se hela filmen här:

Kanske gillar du även det här?