Ryugyong Hotel – Det nordkoreanska skrytbygget som kom av sig

Från utsidan lovar de skinande glasytorna på Ryugyong Hotel en futuristisk inomhusmiljö men det är inget annat än bluff rakt igenom. En bluff som ha kommit att bli ganska pinsam för den nordkoreanska diktaturen.

Ryugyong Hotel planlades under mitten av 1980-talet och var tänkt att bli ett ultramodernt bygge som inte bara andades framtidshopp utan även skulle visa omvärlden att Nordkorea kunde mäta sig med alla andra när det gällde att bygga stort och att bygga modernt. Ritningen visar en 105 våningar och 330 meter hög skyskrapa som påminner om en rymdraket, ett vittne om vilket håll nationen och kommunistpartiet siktade.

Man startade i ett rasande tempo under 1987. Mark röjdes centralt i huvudstaden Pyongyang och den fattiga diktaturen pumpade in oerhörda summor och manskap för att få igång bygget. En enorm bottenplatta göts, väggar och pelare restes och byggnaden sköt i höjden. Planen var att hotellet skulle vara färdigt till juni månad 1989, lagom till den trettonde upplagan av en student- och ungdomsfestival som skulle hållas i staden.

Skyskrapan blev emellertid mycket dyrare än beräknat och bygget drog ut på tiden. En japansk tidning beräknade att bygget redan i början av 1990-talet hade kostat motsvarande 750 miljoner dollar, en sanslös summa för nästan vilket land som helst och för Nordkorea i synnerhet.

När Sovjetunionen föll början av 1990-talet tog pengarna slut och 1992 stannade bygget av. Sedan dess har inte mycket hänt. Man har lyckats täcka utsidan med spegelglas, ett arbete som tog många år och som inte färdigställdes i sin helhet förrän 2011, men det är i stort sett allt som skett. Byggnaden saknar fortfarande både rörledningar och elektricitet. Den planerade invigningen som skulle äga rum 2012 i samband med hundraårsfirandet av Kim Il-Sungs födelse fick ställas in. Nytt datum för invigningen sattes till 2013 då det åtminstone var tänkt att man skulle inviga delar av byggnaden men även det fick ställas in. Än idag, trettio år efter att bygget startade, är hotellet oinvigt.

Byggnaden har kommit att bli en pinsam plump i vardagen för den nordkoreanska regimen. Vi talar om en kommunistisk diktatur som lever någonstans mellan fantasi och verklighet och där man på fullt allvar påstår att den förre ledaren Kim Jong-Il lyckades gå en golfrunda på orimliga 38 under par, varav 11 hole in ones, första gången han provade på spelet. Samme Kim ska även ha uppfunnit hamburgaren, åtminstone om man får tro den nordkoreanska statstelevisionen. Det är i ett sådant samhällsklimat som skyskrapan står som en daglig påminnelse om att allting inte är som regimen hävdar. Det rapporteras till och med om att regimen ska ha photoshoppat bort byggnaden från officiella foton av stadsbilden.

Tidningen Esquire Magazine utnämnde under 2008 skyskrapan till ”den värsta byggnaden i mänsklighetens historia”. Det kanske är att ta i, men att det är ett magnifikt misslyckande som drar vanära över den nordkoreanska regimen är tydligt.

Under åren 1992 till 2009 hände, som tydligt syns, inte mycket med hotellet.
Sedd från utsidan står skyskrapan verkligen ut i den nordkoreanska huvudstadens skyline. Solen speglar sig i det reflekterande ytmaterialet.
På insidan är det en helt annan historia. Där finns ingenting utom nakna betongväggar.
Våningsplanen gapar tomma och det enda som hindrar en ovarsam besökare från att dödsstörta utför en kant är en provisorisk ledstång tillverkad av tunna rörstänger.
Nakna pelare håller uppe de lika nakna våningsplanen i det havererade skrytbygget.

Videoklipp inifrån hotellet:

Kanske gillar du även det här?