Rymdkapplöpningens okända offer

Jurij Gagarin har gått till historien efter att han den 12 april 1961 blev den första människan i rymden. Hans äventyr är väl känt och fungerade som ett propagandaverktyg både för Sovjetunionen, det sovjetiska rymdprogrammet och inte minst det sovjetiska kommunistpartiet. Men var Jurij Gagarin verkligen den första människan i rymden eller var han bara den första människan som överlevde? Finns de allra första människorna i rymden kvar där ute, som ett evigt minne av en sedan länge avslutad kamp?

fortean_times_2652_12
Bröderna Judica-Cordiglia och deras hembyggda antenn.

När kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen eskalerade förde det med sig en veritabel rymdkapplöpning där båda supermakterna plöjde ner oerhörda summor pengar och enorma mängder prestige i kampen att först ta sig ut i rymden. Kampen var hård och jämn och säkerheten för den inblandade personalen var ofta något man inte högprioriterade. Särskilt Sovjetunionens rymdprogram omgärdades av stort hemlighetsmakeri vilket ledde till att rykten började florera, rykten om katastrofala olyckor som sopats under mattan för att inte nå allmänhetens öron.

Några av de ruskigaste indikationerna för att allting inte alltid gick enligt planerna är de radioinspelningar som radioentusiasterna och bröderna Achille och Giovanni Judica-Cordiglia spelade in i början på 1960-talet. Bröderna, födda 1933 och 1939, intresserade sig för radiotrafik och konstruerade i slutet av 1950-talet en amatörradiostation i en gammal bunker och med en antenn som man fäste på ett närbeläget tak. Man började lyssna på och spela in radiosändningar från framförallt Sovjetunionens rymdprogram. Man gjorde många inspelningar, inklusive Jurij Gagarins välkända resa. Bröderna hävdade att man även lyckats spela in radiosändningar med ett betydligt mer sinistert innehåll.

Den 28 november 1960 lyckades bröderna fånga en utsändning som man först inte visste vad det var och eftersom det inte fanns någon officiell information om pågående uppskjutningar tog bröderna för givet att sändningen kom från en satellit i omlopp. Efter en dryg timmes statiskt brus började man höra det välkända ljudet av morsekod. Meddelandet som upprepades gång på gång var SOS. Det märkligaste med utsändningen var att den inte verkade komma från en satellit i omlopp som man först trott, utan från någonting som långsamt avlägsnade sig från Jorden. Signalen fortsatte sända SOS om och om igen tills avståndet mellan satelliten och brödernas antenn ökat så mycket att de inte längre kunde höra den.

Den 2 februari 1961 satt bröderna och skannade sovjetiska frekvenser när de fick in ljudet av en rysk rymdkapsel i omlopp. Vad de hörde var väsande ljud, någon som andades mycket tungt och verkade kämpa för att få luft. Råkade bröderna avlyssna ljudet av en döende kosmonaut?

Den absolut mest skrämmande inspelningen var ljudet av en kvinnlig kosmonaut som var på väg att brinna upp när hennes kapsel trädde in genom atmosfären. Det var i maj 1961 som bröderna återigen satt och skannade av sovjetiska frekvenser när ljudet av en kvinnas röst trängde igenom tystnaden. Bröderna spelade in den stegrande paniken hos kvinnan när hon försökte kontakta sina medarbetare och tekniker nere på jorden för att meddela sin prekära belägenhet.

Hör inspelningen här:

Den 26 maj 1961 släpper den sovjetiska statliga nyhetsbyrån TASS ett kort pressmeddelande om att en sovjetisk satellit hade brunnit upp på väg in i jordens atmosfär. Satelliten var stor som en buss, men den hade enligt nyhetsbyrån varit obemannad. Mer information än så lämnade man inte.

Mellan 1960 och 1964 avlyssnar och spelar bröderna in totalt nio incidenter där rymdkapslar farit ur kurs eller där kosmonauter förolyckats vid inträdet i atmosfären och där ett flertal hjälpanrop kan höras på brödernas inspelningar.

Maj 1960 – En bemannad kapsel rapporterar att man fallit ur kurs.
November 1960 – Ett svagt SOS-meddelande i Morsekod skickas från en farkost som avlägsnar sig från jorden.
Februari 1961 – Ljudet av tung andhämtning och vad som verkar vara en kosmonaut som håller på att kvävas spelas in.
April 1961 – En kapsel registreras när den gör tre omloppsvarv runt jorden innan den återinträder i atmosfären, fem dagar innan Gagarins lyckade försök.
Maj 1961 – En rymdkapsel i omlopp gör ett hjälpanrop efter att kosmonauten förlorat kontrollen över kapseln.
Oktober 1961 – En kosmonaut förlorar kontrollen över sin rymdkapsel, vilken far rakt ut i världsrymden.
November 1962 – En rymdkapsel missbedömer sitt återinträde i atmosfären och studsar istället tillbaka ut i rymden.
November 1963 – En kvinnlig astronaut dör under återinträdet i atmosfären.
April 1964 –  En kosmonaut dör när rymdkapseln brinner upp under återinträdet i atmosfären.

Bröderna Judica-Cordiglia idag.

Sovjetunionen hade för vana att inte publicera information om sina rymdfärder i förväg. Jurij Gagarins lyckade resa offentliggjordes först när han landat och var hemma i säkerhet igen. Testpiloten Vladimir Ilyushin påstås ha genomfört den första bemannade rymdresan, fem dagar före Jurij Gagarin, men eftersom hans kapsel kom ur kurs och kraschade i Kina och Vladimir dessutom blev tillfångatagen av den kinesiska militären och kastad i fängelse innan Sovjetunionen lyckades reda upp situationen påstår ryktet att man från sovjetiskt håll bestämde sig för att helt enkelt ignorera Vladimir Ilyushins bedrift. Det rumphuggna slutet på Vladimir Ilyushins resa riskerade att dra löje över Sovjetunionen.

När Sovjetunionen föll och arkiven öppnades 1991 kom mycket fram i ljuset, hemligheter som dolts för allmänhetens ögon i årtionden. Ett undantag var de arkiv som tillhörde Sovjetunionens rymdindustri. Stora mängder av de dokument som rörde det sovjetiska rymdprogrammet var försvunna och har aldrig återfunnits.

En del människor ifrågasätter autenticiteten i bröderna Judica-Cordiglias inspelningar men ljudfilerna fortsätter att vara en vital del bland de mest spännande och kusliga bitarna av Kalla Kriget.

Länkar:
http://www.lostcosmonauts.net/
Creepypodden med Jack Werner tog upp just detta i sin första del. Senare i programmet tog Jack upp fenomenet med nummersändare. Jag skriver om det här.

Kanske gillar du även det här?