Paranormal TV-show lyckas få spöke på film – eller?

Den kända brittiska TV-produktionen ”Most Haunted” har i över femton år fokuserat på att besöka påstått hemsökta platser i jakt på bevis för att spöken existerar. Nu har man fått mer än vad man bad om. Eller har man det?

TV-serien ”Most Haunted” började sändas 2002 i brittisk TV och har under programledaren Yvette Fielding utvecklats till en populär produktion som inte bara spelats in i över 200 avsnitt utan även gått på export utomlands. Programmets idé är att åka till påstått hemsökta platser och sedan, ofta med hjälp av historiker och klärvoajanta medier, försöka undersöka om det ligger någon sanning i de ofta lokalt förankrade historierna om spökerier.

När man var på besök i den ökänt hemsökta stallbyggnaden på herresätet Wentworth Woodhouse utanför Rotherham i södra Yorkshire, fick man kanske mer än vad man bad om. Efter att ha hört tunga steg i trappan utanför det rum kamerateamet befann sig i började man röra sig mot ljudet i snabbt takt. Man rusade ner för en trappa och uppför en annan i den smala gång som leder mellan rummen i stallbyggnaden. Det var inte förrän man hade filmat klart och tittat igenom det inspelade materialet som man insåg att man inte bara hade hört ljudet av fotspår – man hade dessutom lyckats fånga en skuggfigur på film. En mörk skepnad, någonting som ser ut som en stor grov karl, filmas när han med tunga steg långsamt tar sig upp för en trappa.

Yvette Fielding kommenterar saken såhär:

— To date this has to be the most ground-breaking footage we have ever recorded. But rather than giving us the answer we were looking for, it just gave us more questions. Was it the presence of the spirit of a long dead soul, a doppelganger, Stone Tape Replay or something else we are never supposed to understand?

Det här filmklippet är dock inte helt utan sina kontroverser. Avsnittet sändes fredagen den 21 april 2017 på brittisk TV och genast hamnade klippet på det påstådda spöket på Youtube. Folk verkar, inte helt oväntat, vara skeptiska i allmänhet men särskilt en kommentar är intressant. Youtube-användaren anmärker på att spöket inte framträder förrän kameramannen lägger ifrån sig kameran och riktar in den mot trappan, något vi tydligt kan se på klippet. Detta skulle, enligt Youtube-användaren, bero på att det är lättare att lägga in så kallad CGI-animering om kameran som filmar den plats där animeringen sedan ska appliceras ligger stilla när den grundläggande filmen spelas in. Youtube-användaren får medhåll av flera andra användare i kommentarerna under klippet.

Vad tror du själv? Klippet finns länkat här nedanför. Lämnar gärna dina tankar i kommentarsfältet.

Källa: Wales Online

Se klippet här:

Kanske gillar du även det här?