Par återfunna efter att ha varit försvunna i 75 år – infrusna i glaciär

En underhållsarbetare som skulle serva en skidlift gjorde i början av juli 2017 ett ruskigt fynd i isen på en glaciär i de schweiziska alperna. Fyndet gjorde att ett 75 år gammalt försvinnande kunde klaras upp.

Fyndet av kropparna gjordes av en underhållsarbetare som arbetar för bolaget Glacier 3000. Bolaget har i uppgift att reparera och underhålla skidliftar nära Les Diablerets Resort i de schweiziska alperna. Arbetaren fick syn på något i isen som påminde om en stövel och gick för att undersöka saken. Det skulle visa sig att på fyndplatsen återfanns inte bara ännu en stövel utan även en hatt, en ryggsäck, en glasflaska, en klocka, en bok och två vuxna individer.

— Det var en man och en kvinna och de var klädda i kläder som ut att vara från kriget. Isen hade bevarat dem och kropparna var helt intakta. De bara låg där, nära varandra. Isen hade bevarat dem.

Kropparna återfanns liggande i en försänkning i glaciären på 2.621 meters höjd över havet i bergsområdet Diablerets. När polisen började forska i saken visade sig att det mycket riktigt försvunnit två personer i området som passade in på beskrivningen.

Det var under krigsåret 1942 som skomakaren Marcelin Dumoulin och hans hustru, småskolelärarinnan Francine, hade gått upp i rök. Schweiz var ju förvisso neutrala men kriget gjorde sig påmint även i de schweiziska alperna och paret, som levde i den närbelägna byn Chandelin tillsammans med sina sju barn, drygade ut sina magra löner genom att hålla mjölkkor. Den 15 augusti 1942 gav sig paret iväg över isen för att antingen mjölka sina kor eller för att besöka en bondgård i närheten, hågkomsterna hos de överlevande barnen varierar. Därefter var de försvunna fram tills i början av juli 2017 när de alltså återfanns infrusna i isen.

Marcelin Dumoulin och hans hustru småskolelärarinnan Francine som försvann spårlöst i augusti 1942.

Kropparna har DNA-analyserats och det har slagits fast att det verkligen är det försvunna paret Dumoulin som nu återfunnits. Paret har gissningsvis snubblat över eller på annat sätt glidit ner i en spricka i glaciären och sedan inte kunnat ta sig upp. Glaciären, vars franska namn översätts till Djävulens Boning på svenska, är känd för att dölja ofta djupa sprickor och krevasser under tunna lager snö och har varit en ständig källa till oro för fotvandrare som passerat området genom åren. Varmare väder och smältande isar har gjort att de isväggar som fångade paret sensommaren 1942 efterhand har smält undan och blottlagt paret och deras packning.

Parets yngsta dotter, idag 79 år gammal, berättade för media att syskonen spenderade hela sina liv med att leta efter sina föräldrar och att hon planerar att hålla en begravning för paret.

Källa: MysteriousUniverse.org

Kanske gillar du även det här?