Mysteriet på Bouvet Island

Den subantarktiska ön Bouvet Island (tidigare Liverpool Island eller Lindsay Island) är en ö 1.700 km utanför Antarktis nordöstra kust, utanför Drottning Mauds land. Den isolerade ön ligger bokstavligt talat utkastad mitt i ingenstans. Ön är belägen i södra delen av Atlanten och är mest känd för att vara den mest avlägsna platsen på Jorden. Ön är en obebodd vulkanö med en area av 49 km². Området tillhör Norge som en slags koloni även om det inte anses vara en del av det egentliga Norge, vilket betyder att ön kan säljas eller avyttras utan att det strider mot norsk grundlag. Platsen betraktas numera som ett naturreservat efter att en liten väderstation var i bruk där under några månader i slutet av 1970-talet. Frånsett sitt synnerligen ödsliga läge verkar det vid en första betraktelse inte vara något ovanligt med den lilla ön där långt ute i havet.

1280px-bouvet_island_west_coast

Året är 1964. Britten Lieutenant Commander Allan Crawford skickas tillsammans med ett team till ön med helikopter. Tanken är att undersöka en liten bit landremsa som skapats av vulkanisk aktivitet i området. Det är här konstigheterna börjar. I området, som bara var cirka tio år gammalt vid tillfället, hittar man en övergiven livbåt som guppar runt halvt sjunken i en lagun. Livbåtens åror låg på stranden tillsammans med vad som närmast går att beskriva som en tank av något slag, tillverkad i koppar. Det fanns inga spår av några människor, inga döda kroppar eller lämningar efter någon form av lägerplats. Livbåten saknade identifikationsmärken och verkade inte tillhöra något särskilt fartyg eller organisation. Forskargruppen hade snålt om tid så man gjorde inga direkta efterforskningar men man tog ett foto av livbåten.

abandoned-lifeboat-on-bouvet-island
Den övergivna livbåten på Bouvet Island.

Var kom livbåten ifrån? Man har givetvis spekulerat om att den kan höra hemma hos något fartyg som befunnit sig i sjönöd men den teorin är problematisk med tanke på öns fruktansvärda avlägsenhet, långt från alla sjörutter. Livbåten är dessutom mycket liten och skulle inte klara Sydatlantens aggressiva sjögång särskilt länge. Hur visste livbåtens eventuella besättning att den här lilla ön låg just här? Sikten i området är usel och det är svårt att hitta rätt om man inte vet var man ska från början.

Det är givetvis möjligt att livbåten ramlat i sjön från något fartyg och bara råkat flyta till ön med strömmarna men det förklarar inte varför årorna och koppartanken befann sig liggande på stranden. Livbåten måste alltså ha haft en besättning, men var tog dessa människor vägen? Forskarlaget hittade som sagt inga mänskliga lämningar på ön, ingen lägerplats, inga kroppar, ingenting.

Här tar mysteriet en ny vändning. Ett annat forskarlag som återvände till ön några år efter Allan Crawfords grupp hittade inga spår av varken livbåt, åror eller koppartank. Livbåten kan givetvis ha flutit iväg eller sjunkit, men var tog årorna och koppartanken vägen? Kom livbåtens ägare tillbaka för att hämta upp sina saker? Om så, är det rimligt att tro att någon skulle göra sig besväret att ta sig dit för att dra ut en halvt sjunken livbåt ur den lilla lagunen? Hela historien är väldigt konstig.

Det finns ett par möjliga scenarier som är rimliga när det gäller att hitta förklaringar. Båda har dock sina egna problem att tampas med.

1. Livbåten härrör från ett fartyg i sjönöd. Ren tur gjorde att överlevarna i livbåten drev in mot ön. Man rodde iland, la upp årorna och koppartanken på stranden (vad hade man i den?) och begav sig därefter iväg för att leta efter skydd, mat och värme. Öns karga klimat tog snart ut sin rätt och överlevarna dukade under på ön. Som tidigare påpekats hade Allan Crawfords forskarlag ont om tid och man gjorde aldrig något grundlig genomgång av ön, så det är fullt möjligt att man kan ha missat en död människa som legat under ett snötäcke eller suttit hopkrupen i en grotta. Några frågor dyker dock upp i det här tänkta scenariot. Hade något fartyg gått i kvav i området vid tiden för Allan Crawfords forskarexpedition? I så fall, varför har ingen kommit med uppgifter om saken? Det här är ganska länge sedan och mysteriet är välkänt så det har funnits gott om tid för det rederi som förlorat ett fartyg i området att sprida lite ljus över mysteriet. Det har inte skett. Och var försvann livbåten? Flöt den tillbaka ut i havet och försvann eller sjönk den i lagunen?

2. En hittills okänd expedition har anlänt till ön med ett större fartyg. Man har landsatt några mindre båtar. Väl framme vid stranden upptäckte man att just den här livbåten blivit skadad på något sätt och därför beslutade man att lämna kvar den på ön efter förrättat värv. Man tränger ihop sig på övriga båtar, åker tillbaka ut till fartyget och försvinner. Detta alternativ förklarar varför det helt saknades lägerplatser eller mänskliga spår i övrigt i området men det förklarar inte varför både livbåten, årorna och koppartanken mystiskt försvunnit några år senare när forskningslag nummer två anländer till platsen.

Oavsett vilket så är det här ett mysterium som aldrig fått sin lösning. Det är dessutom högst osannolikt att vi nånsin kommer att få veta vad som hände. Har du några teorier? Dela gärna med dig av dem i kommentarsfältet härunder.

Kanske gillar du även det här?