Mysteriet med Spring-Heeled Jack i det viktorianska England

Spring-Heeled Jack är en karaktär ur den brittiska folkloren som sägs ha varit aktiv under den viktorianska eran. Hans främsta egenskap var att han kunde hoppa enastående högt. Den första kända påstådda iakttagelsen av Spring-Heeled Jack skedde år 1837. Senare påstådda iakttagelser rapporterades från hela England, från London upp till Sheffield och Liverpool. Det kom rapporter från speciellt förorterna kring London och senare från Midlands samt Skottland.

Springheel_Jack
Illustration från publikationen ”Spring-heel’d Jack: The Terror of London”

Det har lagts fram många teorier för att utröna Spring-Heeled Jacks ursprung och identitet men ingen har fullständigt kunna förklara fenomenet. Sägnen kring Jack blev kolossalt populär på sin tid på grund av berättelserna om hans bisarra utseende och förmåga att kunna utföra extrema hopp. Han blev så omtalad att han blev ämne för flertalet verk med fiktivt innehåll. Människor som hävdade att de hade sett Jack beskrev att han hade ett skrämmande och förskräckligt utseende och en djävulsk fysionomi. Det här inkluderade händer med klor och ögon som ”påminde om röda klot av eld”. En redogörelse uppger att han bar en hjälm under sin svarta mantel och åtsittande vita klädesplagg av en sort som påminde om en ”oljeduk”. Spring-Heeled Jack påstods vara lång och smal och till det yttre såg han ut som en gentleman. Han var dessutom kapabel till att kunna göra fantastiska hopp. Flera utlåtanden säger att han kunde utandas blåa och vita eldflammor och att han bar vassa metalliska klor på fingerspetsarna. Minst två personer hävdar att han hade förmågan att kunna tala begriplig engelska.

De första rapporterna
En affärsman på väg hem från arbetet en sen kväll gjorde den första iakttagelsen av Jack. Affärsmannen berättade hur han plötsligt blev chockad då en mystisk figur lätt hoppade över den höga inhägnaden kring en kyrkogård och landade precis framför honom. Ingen attack meddelades men den presenterade beskrivningen var oroväckande. En atletiskt byggd man med diaboliskt utseende; stora och spetsiga öron och näsa samt utstående, glödande ögon.

I oktober 1837 promenerade en flicka med namnet Mary Stevens till Lavender Hill där hon arbetade som tjänare. Hon gick dit efter att ha besökt sina föräldrar i Battersea. Enligt hennes senare beskrivning vandrade hon genom Clapham Common då en märklig figur hoppade på henne från en mörk gränd. Sedan han gjort henne orörlig med ett grepp med sina armar började han kyssa hennes ansikte. Samtidigt slet han av hennes kläder och rörde hennes hud med sina klor. Flickan skrek i panik och anfallaren flydde därifrån. Uppståndelsen samlade flertalet invånare som omedelbart började söka efter angriparen men denne kunde inte spåras.

springheeledjackDet sägs att den skuttande karaktären nästa dag valde ett helt annat offer nära Mary Stevens hem. Där startade han en metod som kom att bli ett återkommande inslag i senare rapporter; han hoppade i vägen för en förbipasserande vagn vilket fick kusken att tappa kontrollen, kollidera och allvarligt skada sig. Åtskilliga vittnen påstod att han flydde genom att hoppa över en 2,7 meter hög mur samtidigt som han pladdrade med högt tonläge och skrattade ett klingande skratt. Efterhand spreds nyheten om den egendomliga figuren och pressen och allmänheten gav honom namnet Spring-Heeled Jack.

Scales- och Alsoprapporterna
De kanske bäst kända incidenterna i vilka Spring-Heeled Jack figurerar är de påstådda attackerna på två tonårsflickor, Lucy Scales och Jane Alsop. Alsoprapporten blev vida rapporterad av nyhetstidningarna. Detta till skillnad mot Scalesrapporten som endast redogjordes av en enda tidning, kanske därför att Alsop kom från en välbärgad familj och Scales från en familj av enklare handelsmän. Nyhetsbevakningen underblåste den kollektiva hysterin som omgav fallet.

Scalesrapporten berättar att den 28 februari återvände 18-åriga Lucy Scales och hennes syster hem från ett besök hos sin bror William. Lucy befanns sig något före sin syster, halvvägs längs Green Dragon Alley, då en figur uppenbarade sig och anföll henne. Angriparen andades eld i Lucys ansikte och gick sedan därifrån när flickan föll till marken drabbad av våldsamma spasmer vilka varade i åtskilliga timmar. Lucy och hennes syskon framförde ett par dagar senare sin vittnesförklaring i polisdomstolen på Lambeth Street.

De sista rapporterna
I början av 1870-talet började rapporter på nytt dyka upp om Spring-Heeled Jack, ofta från vitt skilda orter. I november 1872 rapporterade tidningen News of the World att orten Peckham ”befinner sig i stor oreda efter rapporter om vad som benämns som Spöket från Peckham, en mystisk figur med ett förfärligt utseende”.

SHJLiknande rapporter publicerades i flera andra tidningar. I april och maj 1873 rapporterades ett flertal personer ha bevittnat någonting som påminde om Spring-Heeled Jack i Sheffield. Därefter påstås figuren ha synts på flera andra ställen under de kommande åren fram till augusti 1877 när en av de mest kända vittnesberättelserna dök upp från några soldater på en kasern i Aldershot. En grindvakt hävdade att han upptäckt en skum figur i mörkret, en figur som såg ut att hoppande röra sig rakt mot vakten. Soldaten beordrade halt, helt utan reaktion från den mystiska figuren. Istället hoppade figuren hela vägen fram till vakten, studsade runt honom och avslutade med att slå vakten några rejäla örfilar. Vakten sköt då mot figuren, utan synbar effekt. Figuren avlägsnade sig därefter och studsade ut i mörkret. Senare under hösten berättas om att Spring-Heeled Jack skulle ha synts i Lincolnshire, då iklädd ett fårskinn. En ilsken mobb ska ha satt efter honom och även avlossat ett antal skott mot honom men precis som i Aldershot verkade kulorna inte ha något effekt. Och, precis som i Aldershot flydde figuren genom att hoppa iväg i mörkret.

I slutet av artonhundratalet kom det spridda rapporter om att Spring-Heeled Jack skulle ha synts i Liverpoolområdet, framförallt runt området Everton i norra Liverpool. Den sista noterade rapporten dök upp 1904, också då från Liverpool.

Teorier
Ingen åkte någonsin fast eller identifierades som Spring-Heeled Jack. Detta i kombination med de enastående förmågor som tillskrivs honom och den väldigt långa perioden då han härjade som värst har lett till att en mängd teorier har uppstått kring vem han var och varifrån han kom. Många forskare har sökt en rationell förklaring till händelserna medan en del författare har utforskat de mer fascinerande detaljerna i historien för att föreslå olika sorters paranormala spekulationer. Skeptiska undersökare har avfärdat berättelserna om Jack som masshysteri som utvecklades kring olika berättelser om en djävul eller ond ande. En annan förklaring till Spring-Heeled Jack kan vara att det rör sig om överdrivna vandringssägner om en man som klättrade på hustak och hävdade att han jagades av djävulen.

Så, vad var det för nånting som studsade runt i det viktorianska England? Var det en excentrisk och mycket vig man som roade sig med att skrämma upp folk? Eller var det något helt annat, nånting som snarast hemmahör i ett avsnitt av Arkiv X? Det lär vi nog tyvärr aldrig få veta, men spekulera kan man alltid. Har du något teori? Lämna gärna en kommentar nedan.

Kanske gillar du även det här?