Forskare bevittnar märklig explosion av röntgenstrålar i avlägsen galax

Allt eftersom våra tekniska färdigheter att ta bilder på vad som händer i världsrymden förfinas avslöjas även en del av de hemligheter som världsrymden hittills dolt för oss. Hemligheter som ibland helt motbevisar vad vi människor trodde var möjligt.

Bara under de senaste åren har ett flertal märkliga upptäckter gjorts, bland annat en jättelik Dysonsfär som verkar omsluta och kannibalisera på stjärnor av vår egen sols storlek. Och nu är det dags igen. Den här gången är det NASAs Chandra X-ray Observatory som levererar bildbevis på en enorm explosion av röntgenstrålar som verkar komma från en mycket avlägsen galax. Man vet inte exakt vad explosionen beror på men man har några teorier.

Den troligaste förklaringen, enligt Dr. Franz Bauer från Pontifical Catholic University of Chile, är att röntgenstrålarna som vi ser är efterskenet från en kolossal gammastråle, fast sedd från sidan. Sådana gammastrålar skapas när en stjärna kollapsar in i ett svart hål eller när två neutronstjärnor, alltså stjärnor som befinner sig i sista stadiet av sin levnad, kolliderar och gammastrålar sprutar ut. Det är efterskenet av det här sprutet som plockas upp som röntgenstrålar av våra kameror. En annan teori går ut på att en stor stjärna har slitits sönder av ett närliggande svart hål men den teorin är behängd med vissa problem. Om så vore fallet skulle röntgenstrålar förvisso bli resultatet, men inom en annan frekvens.

Det finns alltså ingen tydlig förklaring till vad det var man såg eller varför det skedde, bara att det skedde och att vi inte riktigt har den vetenskapliga förståelsen för att kunna förklara händelsen.

Stjärnkonstellationen där explosionen inträffat kallas Ugnen (Fornax) och befinner sig på den södra stjärnhimlen, 11 miljarder ljusår från Jorden. Explosionen inträffade den 1 oktober 2014 och för en kort stund var stjärnhimlen i den avlägsna galaxen tusen gånger ljusare än vad den borde ha varit

I den pressrelease som Chandra-laboratoriumet nyligen släppt uttalar sig Dr. Franz Bauer såhär:

— While scientists think this source likely comes from some sort of destructive event, its properties do not match any known phenomenon. This means this source may be of a variety that scientists have never seen before.

Forskarlaget har publicerat en ogranskad version av sina rön på arXiv.org men kommer att presentera en fullständig rapport i juninumret av publikationen Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Och så finns det vissa som säger att världsrymden är tråkig och död.

Källa: Penn State News, New York Times

Kanske gillar du även det här?