Följ med ner i tempelriddarnas glömda underjordiska kapell

Ibland kan de artiklar jag skriver leda mig vidare ner i veritabla kaninhål av information och desinformation. Idag handlar det om ännu ett sådant kaninhål men för ovanlighetens skull leder det här kaninhålet oss inte ut på irrfärder på obskyra hemsidor utan istället rakt ner i ett grottkapell beläget under marken på den engelska landsbygden.

I grevskapet Shropshire i West Midlands i England på markerna till herresätet Caynton Hall finns en serie öppningar i marken som man lätt skulle kunna missa helt om man inte har ögonen med sig. Skulle man under en vandring i naturen mot förmodan få syn på en av ingångarna så skulle det kunna vara lika lätt att få för sig att det bara handlar om ingången till ett kaninhål eller rävgryt. Den som till äventyrs skulle försöka krypa in i ett av hålen skulle emellertid få sig en rejäl överraskning. Direkt innanför det trånga hålet öppnar sig en grotta som tydligt huggits ut ur den röda sandstenen av mänsklig hand. Trappsteg leder ner till ett underjordiskt grottkapell där nischer och små kor är inhuggna i sandstenen, vissa inte större än att man tvingas gå ner på knä och krypa fram om man vill ta sig in i dem. Kraftiga pelare håller uppe hela kapellet och över hela grottan finns cirkelformade små hål inhuggna i klippan avsedda för vaxljus för att lysa upp kapellet. Väggarna är täckta av symboler inristade i den sedimentära bergarten. Vad de betyder eller vem som ristat in dem vet vi inte.

Kapellet är uthugget i romansk eller nyromansk stil, men de lärde tvistar en del om detta.

Vad man även tvistar om är hur gammalt kapellet är. En del röster spekulerar om att det var tempelherrarna som högg ut utrymmet ur berget för att ha någonstans att hålla sina hemliga mässor. Tempelherreorden var en helig katolsk religiös munkorden som skapades i Levanten 1119 för att skydda pilgrimer på väg till Jerusalem från muslimska rövarband. Brödraskapet växte snabbt och var en avgörande deltagare i de korståg som europeiska furstar utropade i sina försök att erövra och hålla de områden som idag är delar av Syrien, Libanon och Israel. Tempelherrarna var mycket hemlighetsfulla av sig och lyckades på kort tid bli oerhört rika både när det gällde guld och inflytande över dåtidens makthavare. Detta föll inte väl ut hos vissa furstar och den franske kungen Filip den fjärde, även kallad Filip den Sköne, satte igång en veritabel smutskastningskampanj mot riddarorden och lyckades med mutor och inflytande få tempelherrarna bannlysta av Vatikanen på order av påven Clemens den femte. Större delen av orden i Frankrike fängslades på order av Vatikanen fredagen den 13 oktober 1307 och avrättades som kättare genom att brännas på bål. Överlevande tempelriddare flydde hals över huvud och gick under jorden. Man lämnade de centralt belägna högkvarter man hade i bland annat Paris och London och flydde ut på landsbygden, ofta norröver upp mot norra England och Skottland. Där bosatte man sig i skymundan och fortsatte att verka i hemlighet i hemliga kapell, ofta via hjälp av vänligt sinnade adelsmän.

Det är alltså en sådan hemlig grupp av före detta tempelriddare som man nu spekulerar ligger bakom grottkapellet i West Midlands. Givetvis har den här teorin sina belackare. Andra röster har höjts som menar att alltihop är en bluff och att grottan är skapad av sentida kultmedlemmar som exempelvis följare till den kände brittiske ockultisten Aleister Crowley.

Hur det nu än är med den saken vet vi inte, men varför inte följa med ner i grottkapellet för att själv ta en titt tillsammans med fotografen Michael Scott som besökt grottan och tagit en serie magnifika bilder?

I detta oansenliga hål i marken, som lätt går att förväxla med vilket kaninhål eller rävgryt som helst, finns ingången.
© Michael Scott/ Caters News

Ser man hålet från insidan märker man genast att det här inte är hemma hos någon vanlig räv eller kanin.
© Michael Scott/ Caters News

Vänder man sig om öppnar grottkapellet upp sig med sina huggna valv och ljushållare.
© Michael Scott/ Caters News

Grottkapellet ser rymligt ut men för den moderna besökare som är åt det lite längre hållet kan det finnas risk att man får böja sig en aning för att inte slå huvudet i taket. Folk var kortare förr…
© Michael Scott/ Caters News

I de trånga gångarna har kanske både krigarmunkar och senare tiders kultmedlemmar rört sig.
© Michael Scott/ Caters News

Hela kapellet är hugget ur röd sandsten.
© Michael Scott/ Caters News

I en liten nisch står någonting som påminner om en dopfunt. Vad skålen använts till vet vi inte.
© Michael Scott/ Caters News

Kraftiga pelare håller uppe hela kapellet och ljushållare i sandstenen gör det möjligt att lysa upp gångarna.
© Michael Scott/ Caters News

En större yta uthugget ur sandstenen. Tecknen och symbolerna på väggarna har kanske ristats av tempelherrarna, kanske av senare tiders ockultister.
© Michael Scott/ Caters News

Sjuhundra år gamla trappsteg leder oss tillbaka ut i den moderna världen.
© Michael Scott/ Caters News

Läs mer:
Metro
BBC
The Sun

Kanske gillar du även det här?