Ett decembermysterium – Mordet på Margaret Martin. Pennsylvania 1938

December är julmånaden och den är menad att vara en månad då vi spenderar mer tid med våra nära än brukligt. Ibland är det dock väldigt kort mellan glädje och sorg, även om kalendern visar på månad tolv. 

Året var 1938 och 19-åriga Margaret Martin som bodde tillsammans med sina föräldrar och fyra syskon i Kingston i Pennsylvania hade under senhösten tagit ut sin examen vid Wilkes-Barre Business College med inriktning på sekreterararbete. Det hade hon dessutom gjort med den äran och hon gick ut som en av de bästa i sin klass. Nu hade hon bespetsat sig på att fortsätta sin vandring mot vuxenvärlden genom att landa ett första arbete som just sekreterare. Margaret beskrevs av sina studiekamrater som en mycket snäll och ambitiös flicka som hade lätt för att skaffa vänner. Hon var dessutom en gudfruktig katolik och som sådan ett välbekant ansikte i den lokala kyrkan.

På lördagsmorgonen den 17 december fick Margaret kontakt med en man som påstod sig vara i färd med att sätta upp en filial till sitt försäkringsbolag i Kingston och därför var i behov av sekreterare. Han påstod sig ha varit i kontakt med skolan som Margaret gått på och därifrån fått ett tips om henne och att hon sökte arbete som just sekreterare. Margaret bestämde tid och plats för en arbetsintervju med mannen redan samma dag. Hon berättade aldrig för familjen om vad mannen hon skulle träffa hette.

En grannkvinna såg Margaret Martin, eller åtminstone en kvinna som såg ut som Margaret, hoppa in i en mörkbrun eller svart Plymouth Sedan av nyare modell. Bakom ratten satt en ljushyllt man som kanske kunde vara mellan 25 och 30 år gammal och som var en aning överviktig. Det var i stort sett allt som fanns för polisen att börja nysta i när försvinnandet var ett faktum. Grannen hade inte sett någonting av mannen bakom ratten utöver hårfärgen och knubbigheten och hon hade inte tänkt på vad bilen hade för registreringsnummer. Om det verkligen var Margaret som klev in i bilen den där lördagsmorgonen så är det inte alls omöjligt att grannkvinnan var den sista person utöver mördaren som såg henne i livet.

När morgonen blev till eftermiddag och sedan även till kväll och Margaret ännu inte återvänt hem beslutade sig Margarets föräldrar för att kontakta polisen för att anmäla dottern försvunnen. Under hösten och vintern 1938 hade lokalpressen i staden utlyst en strejk och därför kom det inte ut några tidningar. Det var mycket olyckligt eftersom avsaknaden av uppmärksamhet runt Margarets försvinnande gjorde att potentiella vittnesuppgifter uteblev eftersom folk helt enkelt inte visste att en flicka i staden försvunnit.

Fyra dagar senare, den 21 december 1938, var en annan 19-åring vid namn Anthony Rezykoski ute och jagade bisamråttor i skogarna i Wyoming County i Pennsylvania. Området ligger lite drygt 25 kilometer från Kingston och det var dit Anthony hade åkt tillsammans med en jämnårig kompis vid namn Stanley Shalkoski. Bisamråttor är ett uppskattat jaktbyte i framförallt USA och Kanada och jagas främst för sin päls. När kompisarna bestämde sig för att korsa en liten bäck fick man syn på något mörkt och ganska stort som låg och halvt om halvt flöt i vattnet. Med hjälp av en käpp lyckades man haka i vad som senare skulle visa sig vara säckväv och långsamt dra byltet in mot kanten av bäcken. Inrullad i den blöta säckväven låg den nakna och brutalt misshandlade kroppen av en ung kvinna.

Den obduktion som kom att göras av kroppen fastställde den okända kvinnans identitet. Det var Margaret Martin. Vid anträffandet hade hon varit död i minst 24 timmar och kroppen bar tydliga spår av både tortyr och sexuellt våld som inträffat innan dödens inträde. Kvinnan hade bragts om livet genom strypning men kroppen uppvisade även spår efter knivhugg, främst över låren men även i buken. Polisen misstänkte att övergreppen skett i skydd av en närbelägen vindmölla och att mördarens plan var att stycka och bränna kroppen i möllans eldstad. Av en eller annan anledning blev det inte så. Kanske blev gärningsmannen störd eller skrämd av möllans ägare James Kedd som oförhappandes dök upp. Kanske återstod då bara att ta sig därifrån och kasta byltet med kroppen i bäcken? Vad som däremot stod klart var att Margaret Martin varit vid liv minst ett par dagar efter att hon försvunnit och att hon under sina sista dagar i livet hade blivit utsatt för en ohygglig tortyr av en okänd gärningsman.

Margaret Martins föräldrar tvingades inleda julaftons morgon med att hålla begravning för sin dotter. Allmänheten var inbjudna och ett par hundra personer var närvarande. Bland dem fanns även civilklädda poliser som hoppades på att mördaren skulle ta tillfället i akt att dyka upp för att gotta sig i familjens sorg och därigenom sticka ut så mycket att man kunde anhålla honom. Om den okände mannen verkligen var närvarande höll han sig anonym eftersom dagen förflöt utan att de civilklädda poliserna fick tag i något annat än lite begravningskaffe.

Och med det var det i stort sett slut på både både polisens uppslag och vittnesuppgifterna. Inget mer än lokalbornas skvaller och egna teorier lades till utredningen. Det fanns emellertid en hel del skvaller och teorier på bygden och en favoritteori handlade om den lokale föreståndaren för begravningsbyrån. En annan teori handlade om att det var en av Margaret Martins lärare som hade fattat tycke för henne under skolåren. Ytterligare en teori handlade om en viss tonårig skolkamrat som sades ha varit förälskad i Margaret. Och så höll det på… Inget av värde kom däremot ur skvallret och när det dessutom saknades bevis som band någon av dessa bygdens utpekade vid kroppen så rann det hela lite ut i sanden.

Myndigheterna har aldrig avslutat utredningen. Mordet på Margaret Martin ligger fortfarande öppet och tillhör de så kallade Cold Cases som man på årsbasis följer upp. Att säga att spåren från mordet har kallnat är en underdrift och frågan är inte längre om man kan få tag i mördaren utan snarare om det ens finns någon kvar i livet som vet mer om det tragiska decembermordet på en ung flicka för snart 80 år sedan.

 

Kanske gillar du även det här?