En bit sjuttiotal fastfruset i Antarktis is

Ingen skadades den 8 oktober 1970 är Lockheed Constellation-flygplanet ”Pegasus” kraschlandade på Antarktis. Man hade fångats i en storm och det omöjliga vädret gjorde att man varken kunde fortsätta flyga eller landa ordentligt. När motorerna började slitas bort i stormen återstod endast alternativet med en någorlunda kontrollerad krasch.

Klicka på bilderna för större versioner.

pegasusrunway

Noel Gillepspie var med om kraschen och beskriver den såhär:

“ – Jag kommer ihåg att fjärde motors propeller for iväg, därefter slets hela fjärde motorn bort precis som om en stor hand bara rivit av den. Samma sak hände med tredje motorn, först propellern och sedan hela motorn. Därefter flög hela den högra vingen av. Jag minns det som i slow motion men jag betvivlar att hela situationen varade mer än några enstaka sekunder
[…]
Helt plötsligt blev det väldigt tyst. Ingen sa något i kabinen. Strax efteråt började evakueringen från vänster sida. Nu fick vi nytta av alla timmar av träning på just sådana här scenarios. Det var inte mer än en knapp kilometer till basens lastområde men det tog tre timmar innan någon upptäckte flygplanet.”

 

pegasus3

pegasus1

2631820865_1bd52e0087_b

DSC03916

pegasus4

pegasus11

Platsen där flygplanet ligger har kommit att döpas till ”Pegasus White Ice Runway”. Det har kommit att bli en sorts tradition bland de som besöker området att ta sig dit och rista sina namn eller initialer i flygplanskroppens aluminium.

pegasus2

Här och här kan du läsa mer om kraschen och även se fler bilder.

Kanske gillar du även det här?