Elon Musks nystartade bolag tänker börja bygga cyborger

Sällan har väl sajtens namn Dystopia passat så väl som nu när vi nås av nyheten att Elon Musk med hjälp av ny teknik har börjat arbeta på att koppla samman människors hjärnor med datorer på neurologisk väg. Det här är skrämmande på riktigt.

Elon Musk, den kände Sydafrikafödde entreprenören och innovatören, annonserade nyligen att han bildat bolaget Neuralink Corporation vars syfte är att utveckla vad som kommit att kallas ”nerual lace technology”. På svenska innebär det att man försöker ta fram en metod som gör det möjligt att kartlägga och övervaka de miljarder nervceller som hjärnan är uppbyggd av genom att växa samman den mänskliga hjärnan med en speciell sorts väv som interagerar med den. Meningen är att ta reda på hur man ska kunna infoga högteknologiska implantat i människors hjärnor i syfte att antingen förstärka eller styra hjärnan genom ett trådlöst användargränssnitt.

Såhär ser väven ut som man hoppas kunna få att växa samman med den mänskliga hjärnan.

Under 2015 meddelade ett forskarlag bestående av nanoteknologer att man hade lyckats utforma just en sådan neurologisk väv och framgångsrikt lyckats infoga den i hjärnan på en mus med hjälp av en mycket tunn nål. Musen överlevde och forskningsresultaten lade grunden till framtida tester på människor i syfte att utveckla en möjlighet att koppla upp en skadad hjärna mot en dator som hjälper till med diagnostisering av skadorna och medicinering för att läka skadorna.

Det var här som entreprenören Elon Musk, som ligger bakom både elbilmodellen Tesla och rymdprogrammet SpaceX vars syfte är rymdfart i privat regi, plockade upp den neurologiska tråden.

The Wall Street Journal rapporterade nyligen att Elon Musk bildat bolaget som kommer att fungera som någon slags pionjär i strävan efter att bli först att koppla samman människor med datorer på neurologisk väg för att på sikt kunna framställa cyborger, alltså varelser som till del är biologiska och till del artificiella och som styrs av en artificiell intelligens.

— Over time I think we will probably see a closer merger of biological intelligence and digital intelligence. It’s mostly about the bandwidth, the speed of the connection between your brain and the digital version of yourself, particularly output.

Vi kan ju givetvis räkna ut med lillfingret var den här teknologin kommer att leda oss framöver, men nu vet vi åtminstone vem vi ska lägga skulden på när cyborgerna reser sig för att ta över världen… Elon Musk!

Källa: The Wall Street Journal

Kanske gillar du även det här?