Döden på Cecil Hotel – Vad hände egentligen med Elisa Lam?

Elisa Lam var en 21-årig kanadensisk student som i januari 2013 bestämde sig för att göra en roadtrip längs den amerikanska västkusten. Hon åkte ensam och ville uppleva lite spänning i den annars ganska gråa universitetstillvaron. Resan slutade i en vattentank på ökända Cecil Hotel i Downtown Los Angeles.

Hotel_Cecil_LALam, dottern till migranter från Hong Kong som flyttat till den kanadensiska staden Vancouver, studerade på University of British Columbia. I januari 2013 lämnade hon hemstaden för att företa en resa längs med den amerikanska västkusten. Hon reste ensam längs järnvägssystemet Amtrak och dokumenterade händelserna längs vägen på sina sociala medier, som Tumblr, Blogspot och Instagram.

Den 26 januari ankom hon till Los Angeles och två dagar senare checkade hon in på det ökända Cecil Hotel i Downtown (som jag skrivit mer om här). Cecil Hotel har varit vida känt för att vara ett ruffigt budgethotell vars huvudsakliga klientel består av skumraskfigurer och prostituerade. Ett flertal självmord har inträffat på de olika rummen och bland gästerna har även seriemördare som Richard Ramirez och Jack Unterweger räknats.

Elisa Lam hade diagnostiserats med bipolär sjukdom och led dessutom av tidvisa depressioner men enligt föräldrarna hade hon aldrig uppvisat några suicida tendenser. Elisa medicinerade dessutom mot sina sjukdomar för att på det sättet hålla dem under kontroll. Hon höll också daglig kontakt med sina föräldrar hemma i Vancouver genom telefon och via internet och ingenting tydde på att hon inte tänkte återvända hem.

Den 31 januari 2013 hörde hon emellertid aldrig av sig. Hon skulle checka ut från hotellet samma dag, men det skedde aldrig. Hennes föräldrar blev naturligtvis oroliga och kontaktade polisen i Los Angeles. Hotellpersonalen gick via huvudnyckel in i hennes rum och där såg allting ut som det skulle. Kläder, packning och annat fanns kvar och låg halvpackat så som det brukar göra hos de flesta som tillfälligt bor på hotell. Elisa stod däremot inte att finna. Elisas föräldrar flög ner från Vancouver och bistod polisen i letandet efter dottern men hon var spårlöst borta. Personalen i en närbelägen bokaffär kände igen de fotografier på Elisa som cirkulerade. Elisa hade varit inne i bokaffären och pratat med ägarinnan, Katie Orphan. Katie beskrev Elisa som glad, pratsam och vänlig. Elisa hade talat om sin resa och köpt lite presenter till de där hemma, böcker som mycket riktigt hade återfunnits inslagna i presentpaket på det hotellrum som personalen på Cecil Hotel hade öppnat.

Den 14 februari släppte Los Angeles Police Department den övervakningsvideo som kameran i Cecil Hotels hiss hade fångat. Filmen föreställer Elisa Lam och spred sig som en löpeld över internet och TVs nyhetskanaler på grund av det bisarra beteende som Elisa uppvisar i klippet. Iklädd en röd huvtröja ovanpå en grå t-shirt, mörka shorts och barfota i sandaler verkar Elisa gömma sig för någon. Hon trycker sig mot väggen i hissen, trycker på flera olika hissknappar samtidigt, kliver ut och in ur hissen, kikar ut genom dörren och beter sig irrationellt. När man ser filmen får man inte känslan av att Elisa är rädd eller panikslagen, tvärtom är det lätt att få för sig att hon lugnt smyger på någon, alternativt lite lekfullt försöker undgå upptäckt så som man gör när man exempelvis leker kurragömma.

Se videon här:

Filmen på Elisa började givetvis sprida sig som en gräsbrand över nätet. På forum, i chattar och bloggar skrevs det om saken och spekulationerna om Elisa och hennes konstiga beteende tog sig allt mer fantasifulla former. Folk spekulerade i allt ifrån att Elisa faktiskt lekte kurragömma med någon okänd individ till att hon blivit besatt av onda demoner. En återkommande idé som framförallt figurerade på asiatiska forum var att Elisa lekte Hissleken. Den här leken sägs härstamma från Korea och tanken är att genom att kliva in i en hiss i en byggnad med minst tio våningar och sedan genomföra vissa ritualer så kan du, om du utfört ritualerna korrekt, åka upp på den tionde våningen och kliva ut i en annan dimension. Andra spekulationer var inte fullt lika fantasifulla utan mynnade ut i att Elisa var påtänd av någon slags drog, exempelvis Extacy, och därför såg syner.

Under tiden alla de här spekulationerna florerade var Elisa fortfarande försvunnen.

EL_watertanks
I en av dessa fyra vattencisterner hittades Elisas nakna kropp.

Den 19 februari 2013, alltså drygt tre veckor efter Elisas försvinnande, åkte en vaktmästare upp på taket till Cecil Hotel. Gäster hade klagat på att vattnet som kom ur hotellets kranar var konstigt. Människor som borstat tänderna och druckit av vattnet på hotellet klagade över att vattnet var missfärgat och hade en äcklig och lite sötaktig smak. Av och till försvann även vattentrycket i ledningarna, vilket gjorde att vattnet inte rann som det skulle. Hotellets vattenförsörjning bestod i fyra stycken 1.000-gallons (3.785 liter styck) vattencisterner som stod på taket och var anslutna till stadens centrala vattenförsörjningsnät. I dessa terroristtider hade den allmänna tillgången till cisternerna begränsats ordentligt genom en rejäl grind med ett ordentligt lås (du kan se grinden på bilden till höger). I en av de fyra cisterner, under en mycket tung metallucka fann man Elisa Lams kropp. Hon var helt naken men hennes kläder flöt vid sidan om henne, samma röda huvtröja och mörka shorts som hon burit i filmklippet från hissen. Runt ena armen bar hon sin armbandsklocka och sin rumsnyckel.

Kroppen fördes bort för obduktion och två dagar senare, den 21 februari 2013, släpptes obduktionsprotokollet. Elisa hade avlidit genom drunkning. Kroppen och kläderna hade varit täckta av ett ”sandliknande” lager av partiklar. Under detta lager var kroppen måttligt förruttnad, uppsvälld och huden antog en grönaktig marmorering av den typ som man ofta ser hos drunkningsoffer. Elisa var inte våldtagen och det fanns inga tecken som tydde på att hon hade haft någon som helst sexuell aktivitet i anslutning till sin död. Det fanns heller inga tecken på att Elisa begått självmord. Toxikologiska tester utfördes på hennes blod och de visade ingenting förutom små kvarvarande lämningar av de mediciner hon åt för sina bipolära problem. I övrigt var hon frisk och nykter när hon dog. Det fanns inga tecken på att hon intagit någon som helst form av alkohol eller droger i anslutning till sin död.

Undersökningen av fallet visade alltså hur Elisa dött, men inte varför. Man kunde utesluta vissa saker, såsom drogpåverkan och sexuellt våld, men frågorna var långt fler än svaren. Varför hade Elisa betett sig så märkligt i hissen? Hur hade hon kunnat ta sig upp på taket, genom alla låsta dörrar och grindar trots att hon saknade både nycklar och passerkort? Hur hade hon kunnat klättra upp för den 2.4 meter höga vattencisternen trots att stegen saknades (den förvarades inte i anslutning till cisternerna)? Hur hade hon fått upp det mycket tunga locket på cisternen och framförallt, hur hade hon lyckats stänga locket igen när hon klättrat ner i cisternen? Den var till tre fjärdedelar full med vatten och det fanns ingenting i den där hon kunde ta spjärn mot för att häva locket över hålet. Var tog hennes mobiltelefon vägen? Den fanns varken i anslutning till kroppen eller på hennes hotellrum.

En annan märklig detalj är att hennes sociala medier fortsatte att uppdateras med bilder och citat efter att hon avlidit. Det finns ju i och för sig i de flesta sociala medier möjlighet att i förväg posta inlägg och sedan lägga dem i ett kösystem som gör att man kan bestämma när i framtiden de publiceras, men varför skulle Elisa sätta upp en sådan konfiguration om hon tänkte fortsätta att använda dem på samma sätt som hon normalt gjorde under sitt liv?

Vad hände egentligen med Elisa Lam? Begick hon trots allt självmord eller mördades hon av någon som bodde eller arbetade på hotellet? Vad tror du? Lämna gärna en kommentar nedan.

Kanske gillar du även det här?