Det gamla kassettbandet – En oförklarlig inspelning från 1990-talet

Dags för ännu ett oförklarligt ljudklipp. Den här gången handlar det om en märklig ljudinspelning som en person säger sig ha fångat på ett gammalt hederligt kassettband någon gång på 1990-talet.

För några år sedan, närmare bestämt 2013, startades en tråd på nätforumet 4Chan. Användaren berättade om att han eller hon hade hittat ett gammalt kassettband i sina ägor. Bandet ska ha spelats in någon gång mellan 1994 och 1995. Vid tiden var 4Chananvändaren 15 år gammal och brukade sitta vaken långt ut på nätterna. De vakna nätterna spenderades genom att lyssna på radio. Användaren berättade att denne brukade flippa mellan olika radiostationer och hela tiden vara beredd med Record-knappen ifall något intressant sändes. Om något fångade personens intresse spelades en snutt ljud in och sen flippade personen vidare till någon annan kanal.

En natt när personen återigen satt vaken vid sin bergsprängare och slölyssnade mellan kanalerna fastnade personen på radiostationen WKCR 89,9 New York. Medan inspelningen rullade bröts programmet plötsligt och det verkade som att någon hade hackat sändningen. Den här typen av hackade radio- eller TV-sändningar händer ibland, även om jag får för mig att det var vanligare förr när utsändningarna var analoga. Den mest uppmärksammade incidenten kallas The Max Headroom Incident och härrör från 1987 när en TV-kanal i Chicago hackades av en TV-pirat som därefter sände ut ett bisarrt skådespel komplett med gummimask, smisk på rumpan och osammanhängande svammel.

Om fallet med Max Headroom var lite tokroligt så är det ljudklipp 4Chan-användaren spelade in på en helt annan nivå. Klippet inleds med lite musik som plötsligt avbryts av ett öronskärande gällt utdraget skrik som övergår i ett väsande ljud. Efter någon minut börjar en kvinna med melodisk taktfast röst läsa upp mängder av olika namn och datum. Ibland hörs ljudet av en liten bjällra.

Klippet har givetvis spridits som en löpeld över internet. Även 4Chan- och Redditanvändarna ha lagt sina pannor i djupa veck. Vad man har kommit fram till är att det är dödsannonser som läses upp, huvudsakligen från 1980-talet och geografiskt från nordöstra USA. Bland namnen som läses upp märks den kände partikelfysikern Frank Oppenheimer samt en man som blev offer för terroristattacken över Lockerbie när Pan Am flight 103 sprängdes under färd i december 1988. Andra namn som läses upp är helt okända, vanliga män och kvinnor vars dödsdatum och släktrelationer läses upp likt ett mantra av kvinnorösten.

Om det finns något system i urvalet av namn så har personen som spelade in ljudsnutten som sändes ut i samband med hacket lyckats hålla detta hemligt. Efter cirka fem minuter tonar den mässande kvinnorösten ut i vad som närmast kan beskrivas som att hon viskar fram de sista namnen innan ljudklippet upphör och en helt annan kvinnoröst välkomnar oss till radiostationen WKCR 89,9 i New York. Den rösten tillhör en kvinna ur personalen i studion som inte verkar ha märkt att man har varit off air i närmare fem minuter utan fortsätter som vanligt. Det här märkliga ljudklippet sändes ut en enda gång och har aldrig återkommit. 4Chananvändaren som startade forumtråden om klippet sade sig ha fått med det mesta av det märkliga klippet.

Så, vad tror du att syftet med ljudklippet var? Vem låg bakom och varför? Lämna gärna en kommentar nedan.

Hör klippet här:

Läs mer:
4Chan
Reddit

Kanske gillar du även det här?