Den perfekta kuppen. Björn Selvert, 1981

Måndagen den 6 juli 1981 genomfördes det perfekta brottet av den dåvarande avdelningschefen och blivande påläggskalven vid Sparbankernas bank i Stockholm, Björn Selvert. Med hjälp av en förfalskad postväxel plockade han ut 2.1 miljoner kronor, vilket motsvarar 6.2 miljoner kronor i dagens pengavärde. Därefter försvann han spårlöst.

Berättelsen om detta det perfekta brottet är som hämtad ur en amerikansk TV-serie. Vid 9.30-tiden ringde den då 23-årige Björn Selvert upp Gotabankens (numera Nordeas) huvudkontor på Sveavägen 14 och frågade om det fanns gott om kontanter och fick till svar att jodå, det gjorde det. På slaget kl. 14.00 steg han in på banken, elegant klädd och med en svart skinnportfölj i handen. När Björn Selvert denna dag kvitterade ut pengarna bad kamreren honom att i lugn och ro räkna pengarna och förevisade honom ett för ändamålet avsett bås. Selvert visade ingen nervositet. Han räknade lugnt igenom de 2,1 miljoner kronor i tusenlappar som låg framför honom innan han stoppade ner pengarna i sin dokumentportfölj. Därefter tog han sin väska i handen och gick ut till den ljusbeiga Volkswagen Golf han hade parkerad utanför banken. Han startade motorn och sen var han borta.

Historien om Björn Selvert är historien om den exemplariske unge mannen på väg upp på karriärstegen. Han var framgångsrik i skolan, tog en juridisk examen vid Lunds universitet och lyckades mycket bra på Sparbankernas bank där han arbetat som sommarvikarie i flera år. Ett och halvt år innan kuppen anställdes han på bankens kontor vid Brunkebergstorg i Stockholm. Han fick en tjänstelägenhet av banken och uppskattades stort för sin skicklighet. Björn var inte gift och hade inga barn. Hans vänner och och arbetskamrater hade lätt för att umgås med honom men tyckte att han kanske var något tystlåten. Han verkade gå helt upp i sitt arbete.

Efter bara ett års tjänst på banken, i februari 1981, fick han förtroendet att ha utanordningsrätt. Det var tillfället han väntat på. Redan veckan därpå satte han sin plan i verket. Med minutiös noggrannhet såg han till att inget lämnades åt slumpen. Han började med att öppna ett eget konto i banken. Han satte in 500 kronor och lät sedan kontot vara vilande tills det rätta tillfället kom. Den 15 juni ville han testa sin plan för att se om den verkligen skulle hålla. Han gjorde en provöverföring från sitt checkkonto på 9.800 kronor till det nyöppnade kontot. Tanken var att kontrollera hur lång tid det skulle ta innan överföringen skulle registreras. Det tog två dagar. Där hade han sitt flyktfönster.

Nästa steg var att säga upp sin lägenhet. Tjänstelägenheten i Årsta i Stockholm var inte mycket att skryta över. Två kaktusar i fönstret, två palmer på golvet i vardagsrummet, ett skrivbord, ett matbord med fyra stolar, en TV och en vilfåtölj. Det var allt som fanns kvar av Björn Selvert när kuppen var ett faktum. Nycklarna hade Björn brevledes tillsänt sin arbetsgivare. Inte ens namnskylten på dörren fanns kvar, den hade han omsorgsfullt själv plockat ner.VW_Golf_I_Facelift_front_20081209

Björn skaffade sig också en bil, en ljusbeige Volkswagen Golf. Hur han skaffade sig bilen var ett mysterium eftersom han inte fanns med i Bilregistret när polisen efter kuppen försökte slå på registreringsnumret.

Måndagen den 6 juli 1981 genomför han alltså sin kupp. Han hade skrivit ut två överföringsnotor, en på 2.1 miljoner kronor och en på 1.8 miljoner kronor redan den 30 juni samma år. Pengarna avsågs gälla en försäljning av premieobligationer åt en kund med efternamnet Selven. Det var hela grejen. Med hjälp av en tejpremsa hade Björn ändrat namnet till Selvert istället. Den andra postväxeln brydde han sig inte om att lösa in. Han ville inte riskera något. Efter att han hade räknat pengarna tackade Selvert för sig och försvann ut på Sveavägen till sin bil. Därefter var han som sagt försvunnen. Det enda polisen trodde sig veta var att han hade flugit från Arlanda då hans bil hittades på flygplatsens parkering.

Björn Selvert var ostraffad och hade inte ens den minsta lilla anmärkning emot sig. På sin fritid föredrog han att sitta hemma och se på TV i sin tjänstelägenhet i Årsta. Han var tyst, inbunden och trivdes med att vara ensam. Björn hade egentligen velat bli UD-man men betygen räckte inte till och därför blev han bankman istället.

Polisen trodde han Selvert hade tagit sig Spanien eller Portugal eller kanske till och med till Sydamerika. Vissa spår tydde på att han eventuellt hade bytt identitet och livnärde sig som affärsman, vilket ju inte alls var omöjligt med tanke på att han medförde en bra grundplåt i form av en hel väska med kontanta medel.

Fallet preskriberades den 6 juli 1991.

Läs mer:
Flashback

Kanske gillar du även det här?