Kitsault – Staden där tiden står stilla på riktigt

Ibland hör man talas om samhällen där tiden står stilla. Avlägsna avkrokar där utvecklingen inte riktigt når fram och där, om man besöker stället, man får känslan av att slungas bakåt i tiden. Kitsault är allt det där, fast på allvar.

I norra delen av British Columbia i Kanada, precis vid gränsen till Alaska, ligger en mystisk plats. För att komma dit måste man ta sig igenom en låst grind och sedan åka en lång grusväg innan man kommer fram. Väl där möts man av 94 hus, 200 lägenheter, ett sjukhus, en restaurang, en matvarubutik, en idrottsplats och till och med en bank. Det finns bara ett litet krux; staden är övergiven.

Att komma till staden Kitsault är som att kastas bakåt i tiden till det nordamerikanska åttiotalet. Allt finns där, alla tänkbara bekvämligheter man kunde tänka sig behöva i ett modernt samhälle. Det enda som saknas är människorna. Platsen staden ligger på har länge varit en del av den gruvbransch som länge finns i området. Det var det amerikanska gruvbolaget Phelps Dodge som byggde Kitsault 1979 och man avsåg att låta gruvarbetare och deras familjer bo i området, varför man designade Kitsault för 1.200 personer och försåg staden med alla tänkbara bekvämligheter som ett modernt samhälle ansågs behöva. Man bröt Molybdenom i de närbelägna gruvorna.  1982 kraschade marknaden för Molybdenom och priserna föll. Arbetet upphörde. Inom 18 månader var staden utrymd och människorna hade dragit vidare till andra platser. Kvar låg ett fullt funktionsdugligt samhälle, minus invånarna, och där ligger det än idag.

kit_6

kit_1

kit_8

kit_2
kit_3
kit_4
kit_7
kit_5
En tidskapsel, en bit av världen som världen glömde, kalla det vad du vill. Kitsault, British Columbia ligger där som en bit åttiotal som bara väntar på att människor ska komma dit så att tiden kan börja gå igen.

Vill du se mer av Kitsault, besök gärna Chad Grahams Flickr-konto.

Kanske gillar du även det här?