De första ljudupptagningarna från Marianergraven får nackhåren att resa sig

Muller, vad som låter som djupa suckar och höga hjärtskärande skrik. Det är de ljud forskare nu har lyckats spela in från havsbotten i området Challengerdjupet längst ner i Marianergraven, världens djupaste djuphavsgrav.

Marianergraven är belägen i västra Stilla havet, sydväst om Marianerna nära Guam. Graven är en subduktionszon och markerar där gränsen där två tektoniska plattor möts, Stillahavsplattan trycks under Filippinska plattan. Marianergraven är med sina strax över 11.000 meters djup djupare än vad Mount Everest är högt. Gravens maximala djup finns i Challengerdjupet som ligger 11 034 m under havsytan och det är från denna märkliga plats Bob Dziak från the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) nu har spelat in ett flertal mycket märkliga ljud.

Man skulle ju kunna tänka sig att det på ett sådant fasansfullt djup skulle vara mörkt och tyst men så verkar inte vara fallet. Tvärtom verkar det som att det finns en hel del liv därnere, liv som ger ifrån sig ljud. Vad detta liv skulle kunna vara och hur det skulle kunna se ut vet vi däremot inte. Cirka 70% av jordens yta är täckt av vatten, majoriteten av detta vatten är djuphav och av denna enorma vattenmängd har vi bara undersökt drygt 5%. Vi har alltså ingen aning vad det kan vara för djur som ger ifrån sig ljuden du hör på inspelningarna.

Bara det konstaterandet kan få fantasin att börja skena…

Kanske gillar du även det här?