Om Dystopia

o-phone-bed-facebook
Bland det bästa jag vet är när man bara sådär av en händelse ramlar på en sida som man aldrig besökt tidigare men som visar sig vara sprängfylld med spännande artiklar. Det kan vara en sajt som handlar om vadsomhelst som är tillräckligt intressant för att hålla en vaken hela natten. Tänk dig, du ligger där och kan inte sova. Du slösurfar lite på mobilen eller plattan och nånstans hittar du en länk till en sida som du snabbkollar som hastigast. Sen är den natten förstörd. I timmar ligger du där och läser artikel efter artikel tills morgonljuset smyger sig in genom sovrumsfönstret eller väckarklockan vaknar till liv. Dystopia är tänkt att vara en sådan sida, en samlingsplats för intressanta, mystiska och kusliga texter som jagar bort gruset i ögonen och får nattens timmar att flyga förbi.

Vad är en dystopi?

En dystopi (även kallad anti-utopi eller kackotopi) är en negativ samhällsvision som öppnar upp för det skrämmande, det cyniska, det mörka. En dystopi är motsatsen till den rosaskimrande utopin och kan bäst förklaras som en beskrivning av mörker, cynism och olycksbådande utveckling. Helt enkelt när de moraliska spärrarna släpper och vi kastas in i kriminalitet, totalitära ideologier, konspirationer, alternativa sanningar och en rent allmänt otäck tillvaro som vi trodde endast hörde hemma mellan sidorna i böcker av författare som Edgar Allan Poe och Howard Phillips Lovecraft. Ordet kommer ursprungligen från grekiskans δυσ- och τόπος, som sammansatt betyder ”dålig plats”.

Varför heter bloggen Dystopia?
Jag är intresserad av mysterier, konspirationsteorier, oförklarliga försvinnanden, science fiction, gräsliga gamla mord och paranormala fenomen. Man kan inte med bästa vilja hävda att det är upplyftande företeelser, så varför inte förpacka alltihop i den dystopiska lådan så täcker vi in både vad som hänt, vad som eventuellt hänt, det som händer nu, vad som kommer att hända och vad som skulle kunna hända? Jag har alltså tagit mig friheten att tolka begreppet dystopi väldigt liberalt. Men varför inte? Det är ett bra namn. Mörkt. Tungt. Olycksbådande.

Skriver du alla texter själv?
Nej, självfallet inte. En del skriver jag själv och en del översätter jag från utländska källor. Det är blandad kompott då berättandet är absolut viktigast för mig. Jag är ute efter att underhålla, inte att få Guldspaden.

Varför skriver du inte om de stora fallen, som Jack the Ripper eller Kennedymordet?
Därför att alla andra mysteriebloggar och krim-podcasts redan har tagit upp de där fallen och ofta gjort det på ett mycket förtjänstfullt sätt. Jag försöker istället berätta om de konspirationer, kriminalfall och märkligheter som inte alltid når längst fram i mediebruset, de där konstiga fallen som antingen är bortglömda sedan många år eller som aldrig fick det utrymme berättelserna förtjänade. Det är lite av det där igen att jag skriver eftersom det är roligt. Även om jag finner stort nöje i att fundera över vem Jack the Ripper verkligen var så ger det mig inte mycket att återupprepa vad hundratals bloggar, böcker, dokumentärer och poddar redan sagt före mig.

Jag skulle vilja stödja Dystopia med en slant. Går det?
Japp, jag har ett Swishkonto som det går bra att skicka eventuella donationer till. Sajten drivs som en hobby, men jag är givetvis mycket tacksam ifall någon känner att denne vill bidra med någon krona eller två.
Donera